У КМДА відповіли на заяву про крадіжку проекту моста через Володимирський узвіз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У КМДА відповіли на заяву про крадіжку проекту моста через Володимирський узвіз

Казна та Політика
1933
Будівництво моста через Володимирський узвіз відбувається за українським проектом, який виконало ТОВ “Проектні системи Лтд” згідно з виграним тендером на проектні роботи.
Про це заявив заступник голови КМДА Олександр Спасибко, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу КМДА.
“Ідея поєднання дніпровських схилів не нова і має коріння ще в минулому столітті, коли був облаштований парк “Володимирська гірка”. Тривалий час різні обставини не дозволяли вирішити це питання, і тільки в наш час міська адміністрація впритул зайнялася створенням безперервного пішохідного маршруту від Львівської площі до Печерської Лаври. Зведення пішохідно-велосипедного моста ефектно візуально розкриває панорами Подолу, долини Дніпра і лівого берега столиці”, – розповів заступник голови КМДА.
Він зазначив, що проекти пішохідного моста між двома парками розроблялися ще в 2000-х роках і навіть виносилися на розгляд архітектурно-містобудівної ради.
За словами Спасибка, в 2017 році було видано розпорядження на проектування пішохідно-велосипедного моста і проведено тендер на проектні роботи.
“Що стосується поширеної сьогодні в мережі інтернет інформації про нібито незаконне використання концепції, конструктивних рішень та проекту швейцарської архітектурної компанії для будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Києві, то я мушу підкреслити, що міська адміністрація як замовник будівництва користується результатом робіт відповідно до проведеного тендеру. Питання, чи дійсно схожа ідея, мають вирішувати архітектори”, – сказав заступник голови КМДА.
Так, в 2013 році відбувся міжнародний архітектурний закритий бліц-конкурс на кращий проект інженерно-архітектурного рішення мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Києві. Після тривалого обговорення конкурсних проектів члени журі так і не змогли віддати перевагу одному проекту і визначити перше місце. Тому два другі місця отримали два проекти: швейцарських і іспанських архітекторів.
У 2017 році міська адміністрація звернулася до швейцарської архітектурної майстерні з пропозицією щодо проектування пішохідно-велосипедного мостового переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в обсязі: розробка концепції, здійснення авторського нагляду під час виконання робіт з проектування. Були направлені листи, проведені скайп-конференції і доведені українські цінники на проектні роботи, які, згідно з чинним українським законодавством, використовуються при розрахунку кошторису і проведенні комплексної державної експертизи.
“Від швейцарської компанії надійшла пропозиція на купівлю права використання концепції і надання консультаційних послуг при виконанні робіт з розробки проектної документації в розмірі 200 тисяч доларів, що на той момент складало 5 224 000 грн. З огляду на те, що орієнтовна вартість робіт з проектування згідно з українськими цінників не влаштувала архітектурну компанію, було продовжено роботу і видано розпорядження на проектування. Відповідно до проведеного тендеру маємо розробника проекту, який виграв тендер із сумою 3,8 млн грн і виконано роботи з проектування. Що ж стосується коректування проекту, викликаного необхідністю проектування зміцнення і підпірних стін, витрат на авторський нагляд, то зараз додаткова сума проходить державну експертизу. Отже, даним проектом пропонується вид моста і трасування”, – зазначив Спасибко.
“Зараз ми перебуваємо на фінальній стадії робіт. Новий міст, який з’єднає парк “Володимирська гірка” з Аркою дружби народів, плануємо відкрити до Дня Києва. Проект амбіційний, є знаковим для міста і туристичної інфраструктури і стане справжньою візитною карткою нашої столиці”, – додав Спасибко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас