Як Україна знижуватиме рівень держборгу: експерти назвали умови і дали прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україна знижуватиме рівень держборгу: експерти назвали умови і дали прогноз

Казна та Політика
2977
Державний борг не повинен перевищувати 60% ВВП країни. Такий рівень вважають безпечним. Його намагаються дотримуватися в країнах-членах ЄС, і для України, як кандидата на вступ, це також орієнтир. Зараз рівень боргу – на безпечному рівні.
Але і це не межа. У Мінфіні розраховують до кінця 2020 року досягти позначки 49%. Чи можливо це, враховуючи, що попереду країну чекають пікові виплати за боргами, “Сегодня” розпитали у експертів.
Щоб визначити, чи вдасться Україні домогтися рівня держборгу в 49% ВВП, потрібно розібратися в значеннях змінних.
“Коли ми розраховуємо співвідношення ВВП до боргу, ми беремо номінальний ВВП. Якщо курс долара залишиться незмінним, а номінальний ВВП зросте, при цьому ви ще й погасили заборгованість, то теоретично ми можемо вийти на ті відсотки”, – пояснив економіст Борис Кушнірук.
А номінальний ВВП, як відомо, зростає при збільшенні реального обсягу виробництва і при зростанні цін.
Фінансовий експерт Тарас Козак акцентує увагу на тому, що мова йде про державний і гарантований державою борг.
“Гарантований державний борг включає борг НБУ перед МВФ. НБУ має золотовалютні резерви, і ці гроші – там. Мінфін не повинен віддавати ці гроші, він просто їх формально гарантує. Якщо виключити гарантований борг, ми будемо вже мати 52% [співвідношення боргу до ВВП]”, – сказав Козак.
На думку Кушнірука, зменшити це співвідношення держборгу і ВВП поки що навряд чи вдасться через можливий вплив світової фінансової кризи і падіння курсу гривні.
“Нас чекають дуже складні 2-3 роки. Це пов’язано не тільки з зовнішніми боргами, а й з майбутньою новою хвилею фінансової кризи. Якщо це станеться, то впадуть ціни на сировину – це вдарить і по експорту металів, і по поставках агропродукції. Відповідно, ми не втримаємо ні обсяги економіки, ні експортну виручку. Розпочнеться тиск на курс нацвалюти і ми не те що до 49%, ми в межах 60% не утримаємося. У нас значна частина боргу в інвалюті, тому як тільки впаде курс, відповідно співвідношення боргу до ВВП стрімко погіршиться”, – поянив він.
Щоб зберегти стабільність в разі описаного негативного сценарію, уряд має проводити максимально консервативну, тобто економну бюджетну політику, вважає Кушнірук.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас