Обмеження на котли та бойлери: українцям роз'яснили суть нововведень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження на котли та бойлери: українцям роз'яснили суть нововведень

Казна та Політика
2721
Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка набула чинності 1 травня, ускладнила українцям перехід на автономне опалення та гаряче водопостачання. Однак встановити в квартирі звичайний бойлер як і раніше ніхто не заважає.
Про це розповів директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.
Експерт роз’яснив, у чому суть нововведень, і в яких випадках мешканці все-таки можуть відмовитися від централізованого теплопостачання.
“Треба чітко розставити крапки над “і”. Якщо ви хочете встановити бойлер винятково для отримання гарячої води, ніхто вам цього не забороняє. І проконтролювати це практично неможливо. У людей є повне моральне право це робити”, — наголосив Сергієнко, нагадавши про масштабні відключення гарячої води в Києві минулого року.
“Ви ставите лічильник на гарячу трубу, який вам буде показувати “нулі”, а самі користуватиметеся гарячою водою з вашого функціонального бойлера”, — зазначив він.
А ось відмовитися від централізованого опалення, за його словами, вже складніше. Встановити автономну котельню можна лише в тому випадку, якщо таке рішення ухвалить більшість мешканців. І доведеться зібрати безліч документів.
“Якщо ви створите ОСББ або проведете збори і вирішите, що встановите собі дахову котельню чи щось подібне, то все одно потрібно буде походити по інстанціях, отримати необхідні дозволи, і встановити цю котельню. Тоді вам офіційно відріжуть централізоване теплопостачання”, — пояснив Сергієнко.
Водночас він попередив українців про підводні камені такого рішення.
“З часом такі дахові котельні зношуються і потребують капітального ремонту або заміни. І все це лягає на плечі мешканців. Ніхто за них цього робити не буде. Вони повинні це фінансувати”, — розповів експерт.
Сергієнко ще раз звернув увагу на те, що в індивідуальному порядку відмовитися від централізованого опалення неможливо. Можна тільки всім будинком перейти на іншу форму опалення.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас