Як подорожчають бензин і дизпальне в Україні через кризу в Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як подорожчають бензин і дизпальне в Україні через кризу в Білорусі

Енергетика
2056
23 квітня Білорусь призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії. Причиною такого рішення стала зупинка двох найбільших білоруських нафтопереробних заводів (НПЗ) через надходження неякісної російської нафти. Через добу на НПЗ Нафтан почала надходити російська нафта, що відповідає технологічним стандартам, а 25 квітня в Білоруській нафтовій компанії заявили про часткове відновлення експорту дизельного пального і бензинів в Україні. Однак ціни на українських АЗС вже пішли вгору.
Вчора вартість бензину А-95 на одній з мережевих АЗС, на якій автор регулярно заправляє свій автомобіль, збільшилася на 60 копійок за літр. З початку квітня подорожчання склало 1,5 грн. НВ Бізнес з’ясовувало причини і перспективи зростання вартості пального в Україні.
Білорусь є одним з найбільших постачальників світлих нафтопродуктів в нашу країну. У прес-службі мережі АЗС ОККО повідомили НВ Бізнес, що в структурі наповнення ринку України дизпальним білоруська частка становить 30%, а бензинами – 40%.
За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, в травні поставки з Білорусі в Україну будуть істотно зменшені. «Ринку потрібно замістити великий обсяг дизельного пального», – каже експерт. У 2019 році Україна в середньому щомісяця імпортувала 160 тис. тонн білоруського ДП. «За оптимістичним сценарієм треба знайти 80-100 тис. тонн, за песимістичним – 150-180 тис. тонн», – припускає Сергій Куюн.
«Станом на сьогодні (вечір четверга – ред.), «Укртатнафта» запропонувала зустрічну поставку нафтопродуктів, яка дозволяє отримати додатковий прибуток на наявному обсязі нафти близько 5 млн грн, в порівнянні з продажем нафти. Ми детально аналізуємо цю пропозицію», – заявив Андрій Пасішник, перший заступник генерального директора АТ «Укртранснафта».
Експерт ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук зазначає, що наразі на ринку присутня велика частка панічних настроїв. «Це при тому, що за фактом ніякого дефіциту нафтопродуктів на ринку поки немає: під посівну більшість «залились» під пробку! Я схильний вважати, що ця «турбулентність» триватиме недовго. Бензини і дизпальне в роздробі подорожчають в межах 1-1,5 грн./літр. Ті, хто підніме вище – програють в обсягах», – говорить Косянчук.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас