День фінансів, 25 квітня: рішення щодо облікової ставки, закони "про мову" і транзит з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 25 квітня: рішення щодо облікової ставки, закони "про мову" і транзит з ЄС

489
У четвер, 25 квітня, Національний банк і Верховна Рада ухвалили важливі рішення:
Завершено пілотний з випуску е-гривні. НБУ має намір найближчим часом затвердити концепцію щодо імплементації норм Європейської платіжної директиви PSD2, яка ляже в основу нового закону про платіжні послуги. Крім того, завершено пілотний проект з випуску власної цифрової валюти е-гривні.
Рішення щодо облікової ставки. Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 17,5% річних з 26 квітня 2019 року. У НБУ відзначили, що стійка тенденція до уповільнення інфляції до мети 5% дозволяє Національному банку почати цикл зниження облікової ставки.
Також в НБУ спрогнозували, коли зростуть ціни на газ для населення. Так, заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб відстрочив заплановане на травень підвищення цін на газ для населення на 15%. За його словами, це зумовлено поточним зниженням цін на газ на європейському ринку, завдяки яким середньорічний розрив з цінами в Україні скоротився.
Не відставали і нардепи:
Рада ухвалила “мовний закон”. ВР ухвалила в другому читанні законопроект “Про функціонування української мови як державної”. Документ передбачає введення адміністративної відповідальності за порушення законодавства в сфері застосування державної мови. Крім того, законопроектом передбачена кримінальна відповідальність “за публічне приниження та зневагу до державної мови”. Зміст закону читайте тут. При цьому ВР відклала введення штрафів за порушення мовного закону на три роки.
Ухвалено за основу Закон про режим загального транзиту з ЄС. Документом планується ввести в Україні транзитні процедури, аналогічні тим, які передбачені Конвенцією про загальний режим транзиту: визначити основні принципи, порядок і умови переміщення товарів з митної території України у спільному режимі транзиту, порядок здійснення митних формальностей, застосування механізму забезпечення сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень та інші особливості здійснення операцій загального режиму транзиту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас