Держбанки продадуть проблемні кредити на "голландських" аукціонах, - проект постанови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки продадуть проблемні кредити на "голландських" аукціонах, - проект постанови

Кредит&Депозит
335
За даними Міністерства фінансів, розроблено проект постанови Кабміну “Деякі питання роботи з непрацюючими активами банків з державною часткою”, яким передбачено можливість продажу проблемних активів банків з держкапіталом за принципом “голландського” аукціону через Фонд гарантування вкладів.
Передбачається, що переліки таких активів будуть затверджуватися правліннями та оновленими наглядовими радами держбанків (зокрема, в травні мають бути сформовані нові наглядові ради Ощадбанку, Укрексімбанку, Приватбанку; в Укргазбанку незалежна наглядова рада була сформована ще торік).
Нагадаємо, на “голландських” аукціонах ФГВФО ціна активів у ході торгів може знижуватися до 20% від стартової.
За даними Мінфіну, в 2018 році обсяг непрацюючих кредитів у портфелі держбанків дещо зріс (у т.ч. через нормативні зміни, погіршення якості позик тощо), але їх частка поступово скорочувалася (до 67,9% з 71,1%), що пояснюється зростанням обсягу працюючих кредитів та здійсненням банками заходів щодо погашення та реструктуризації непрацюючих кредитів.
Як зазначається, в Приватбанку на 01.01.2019 частка непрацюючих позик у портфелі кредитів для юросіб становила 96% (215,9 млрд грн), а для фізосіб – 42% (28,9 млрд грн). Реструктуризація торік охопила позики на 226 млн грн. Списання на позабалансові рахунки за рахунок резерву – 24 млн грн. За рахунок погашення заборгованості власними коштами позичальників прострочена заборгованість зменшилася на 1,2 млрд грн.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас