Сергій Швець: варіанти заощаджень для freelancers — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Швець: варіанти заощаджень для freelancers

Особисті фінанси
2039
Ви вмієте заробляти гроші. Щось залишається. Як і будь-яка зайнята людина, ви не маєте бажання перейматися питаннями, де зберігати гроші, куди інвестувати. Не хочете гаяти час, адже є набагато цікавіші заняття тоді, коли не зайняті улюбленою (або не дуже) роботою.
Пока є можливість і бажання працювати, ми перебуваємо в зоні комфорту. Але коли думаємо про майбутнє, хіба не виникають смутні побоювання? Чи доведеться мені працювати до кінця життя? Наскільки зміниться моє життя, якщо я не зміг або не захочу більше працювати?
Статистика не рятує – з виходом на пенсію середній американець, наприклад, втрачає до половини доходів. Відповідно, істотно скорочуються витрати. Різницю частково покривають заощадження. Якщо вони є, звісно.
Наслідки відсутності заощаджень ви можете побачити в кожному другому творінні Голлівуду – втративши роботу, головний герой втрачає Ferrari і шикарну квартиру з видом на Central Park і їде з пониклою головою до батьків у передмістя.
Сучасний світ – місце нескінченних можливостей для тих, хто шукає можливості, й недозволено дороге для тих, хто вирішив не вчитися новому, залишаючись у вежі зі слонової кістки. На жаль чи на щастя, це твердження стосується і світу фінансів.
За вашими грошима ведеться постійне полювання. Навіть якщо вони лежать в дуже надійному сейфі під охороною армій, їх невблаганно точить інфляція. Спокійніше думати, що інфляції в доларі немає. Але це далеко не так! Американський центральний банк, Федеральна резервна система, теж дуже любить друкувати гроші. Навіть офіційна інфляція (для бідних) в США перевищує 2% на рік. Для середнього класу США вартість життя дорожчає на 5% за рік. Порахуйте, скільки років ви ще плануєте працювати і скільки за цей час полчища доларової інфляції з’їдять ваших грошей.
Людство вже давно знайшло спосіб змусити гроші працювати на вас – інвестувати їх. Непоганою альтернативою банківських депозитів є дати в борг гроші своїй країні або майже будь-якій країні в світі. Україна, наприклад, зараз платить близько 6% річних у доларах за своїм, на 100% гарантованим боргом. Більше того, прибуток покупця українських державних облігацій не обкладається податком на доходи фізичних осіб.
З іншого боку, купуючи держоблігації або тримаючи гроші в банку в Україні, чи хочеться вам повсякчас моніторити, що там виграв Коломойський, що робить новий Президент, чи смирно сидять в окопах ті, хто проти нас. Звідси і така висока процентна ставка. Американські державні облігації, які вважаються найнадійнішими в світі, приносять 2,3-2,6% річних. Це небагато, але порівнянно з величиною депозитних ставок у великих українських банках.
Реальним досягненням України останніх років стала можливість легально, не оглядаючись тримати гроші в будь-якій країні світу на ваш вибір. Не користуватися новими можливостями означає прив’язувати ваше майбутнє до неконтрольованого вами.
Рахунок в іноземному банку дозволить вам бути ближче до ваших грошей, коли ви подорожуєте. Карткою іноземного банку можна розраховуватися як в поїздці, так і в найближчому до вас супермаркеті або кафе. Нечесно було б не сказати, що європейські банки мають і свої особливості. Отримавши виписку з європейського банку, ви звернете увагу, що банк бере плату за зберігання грошей на рахунках.
Тобто, ви берете ризики банкрутства цього європейського банку і ще й доплачуєте за це банку. Банки не винні – така зараз політика Європейського центрального банку. Тому я б радив тримати на таких рахунках тільки ті гроші, які вам знадобляться в найближчі кілька місяців.
Довгострокові заощадження в усьому світі прийнято інвестувати на фондовому ринку. Фондовий ринок сьогодні дозволяє інвестувати практично в будь-яку цікаву особисто вам ідею. Причому, під захистом найбільш «зубастого» охоронця в світі – Комісії з цінних паперів США. Можна стати акціонером компанії, яка випустила ваш телефон або ноутбук, компанії, яка випускає ваші кросівки або ваш автомобіль. Або вкласти гроші в компанії, що відкривають нові горизонти в медицині і космонавтиці. Бути акціонером вигідно – адже частина ваших же грошей на покупки повертаються вам у вигляді зростання вашої компанії.
Ті, хто не має часу або можливості вибрати набір конкретних компаній, інвестують у фондові індекси. Так, найпопулярніший фондовий індекс Standard & Poor’s складається з акцій 500 найбільших корпорацій США. Індексний комітет постійно стежить за якістю цих компаній і час від часу прибирає з нього слабкі компанії, замінюючи їх новими лідерами.
А можна зробити навіть краще – створити свій особистий портфель, який буде слідувати за структурою активів американців. А у них у володінні перебувають акції, нерухомість і облігації. Уявити неможливо, що має статися на планеті, щоб ці активи знецінити. І що тоді буде з доларами в комірці або на банківському рахунку.
Перевага таких інвестицій в тому, що вам не потрібно читати фінансові звіти корпорацій (за вас це робить індексний комітет і сотні їхніх аналітиків), вивчати кредитний рейтинг тих, хто випустив облігації (США – один з найнадійніших позичальників на планеті) або летіти в США на перегляд квартири перед купівлею.
Всі ці активи можуть легко опинитися на вашому особистому рахунку за кілька кліків. Ви можете спокійно займатися своєю улюбленою справою, в той час як ваші гроші працюють на вас.
Сергій Швець, CEO першого в Україні робо-едвайзера HUG’S
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас