Верховний суд заборонив переуступку кредитного боргу на користь фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд заборонив переуступку кредитного боргу на користь фізосіб

Кредит&Депозит
3639
В Україні заборонено переоформляти іпотечні кредити на людей. Відповідна заборона чітко виписана в правовій позиції Великої Палати Верховного Суду при розгляді справи № 465/646/11. Переуступка кредитного боргу на користь фізосіб не вкладається в рамки чинного законодавства.
«Статтею 1054 Цивільного кодексу України визначено перелік осіб, які можуть бути кредитодавцями у кредитних правовідносинах. Такими є банк або інша фінансова установа. Цей перелік є вичерпним”, – йдеться у рішенні БП-НД.
Людина не може стати одержувачем прав на кредит на тій підставі, що не мала права його надавати. Бо не є фінансовою установою. Навколо цього будується головний висновок суддів.
«Відступлення права вимоги за кредитним договором на користь фізичної особи суперечить положенням частини 3 статті 512 і статті 1054 ЦК України, оскільки для зобов’язань, які виникли на підставі кредитного договору, характерний спеціальний суб’єкт, а саме, кредитор — банк або інша фінансова установа», — підкреслюється в постанові Великої палати Верховного суду.

Порівняти і замовити кредит 💰

«Подібних переуступок боргових вимог в нашій країні були навіть не сотні, це тисячі. І тепер кожну можна оскаржити на підставі цього висновку БП-НД. Цим грішив Фонд гарантування вкладів, який готовий був переоформити іпотеку на будь-кого — тільки б отримати гроші. До подібних хитрощів вдавалися колектори і фінансові компанії, які викупили кредити за безцінь і передавали ці заборгованості на пов’язаних фізосіб. Як виявилося, всі ці хитрощі незаконні і можуть бути оскаржені. Початкові позичальники мають право повернути собі всі іпотеки разом із закладеною нерухомістю”, – прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії “Кравець і Партнери” Ростислав Кравець.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас