Чи буде "стрибок" курсу після виборів: експерти дали довгостроковий прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи буде "стрибок" курсу після виборів: експерти дали довгостроковий прогноз

Валюта
6049
Як розповів фінансовий експерт Олексій Кущ, ділове середовище України в основному не реагує на вибори.
“Бізнес, за винятком кількох фінансово-промислових груп, які займаються політичним лобізмом, уже давно не звертає уваги на персоналії. Для бізнесу важливо не те, хто перемагає на виборах, а те, як вибори відбуваються. Якщо вони проходять демократично, з дотриманням усіх процедур, якщо відбувається цивілізована передача влади… це сигнал, що в короткостроковій перспективі все буде благополучно”, – зазначив Кущ.
За прогнозом Куща, курс збережеться в звичному коридорі близько 27 грн/долар до осені.
“Якщо Нацбанк і Мінфін продовжать активно застосовувати монетарні чинники, то курс буде коливатися в межах 20-30 коп. Умовно кажучи, якщо Мінфін і НБУ вийшли на відкритий ринок, розмістили ОВДП, депозитні сертифікати, курс гривні зміцнився на 20-30 копійок. Зробили паузу в декілька днів – почала збиратися надлишкова ліквідність на кореспондентських рахунках банків, перестали заходити долари від нерезидентів, які купують наші ОВДП – курс гривні знеціниться на ті ж 20-30, 40-50 коп.”, – пояснив економіст.
Хоча в травні, за його словами, не можна виключати певного стрибка.
“У травні належить виплата дуже великої суми заборгованості зовнішньої і внутрішньої, тому в травні курсова турбулентність посилиться і можливі коливання значень навколо 28 грн/дол.”, – зазначив Кущ.
А на думку фінансового експерта Сергія Фурси, не варто забувати і про фактор сезонності, який все ще діє на курс. Раніше, до речі, в НБУ зазначали, що сезонний фактор вже послабив дію на валютному ринку.
Однак ключовим для курсу, за словами фахівців, буде питання, чи залишиться Україна в програмі МВФ. Щодо цього у деяких експертів є сумніви.
“На жаль, у мене 100% впевненість, що ми цього року вже не отримаємо наступний транш МВФ… Співпраця буде поставлена на паузу як мінімум до весни наступного року”, – сказав економіст Борис Кушнірук.
Експерти не беруться прогнозувати, на скільки девальвує гривня в разі припинення співпраці із західними партнерами. Однак побоюються кумуляції двох факторів восени – традиційної сезонної девальвації і виходу країни з дії програми МВФ stand-by.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас