Екс-власники вивели $5,5 млрд з ПриватБанку через Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-власники вивели $5,5 млрд з ПриватБанку через Кіпр

Фондовий ринок
4876
Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов змогли вивести з нього $5,5 млрд через філію банку на Кіпрі.
Механізм виведення з Приватбанку коштів описує Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Свої висновки організація засновує на аудиті компанії Kroll.
“Ця схема дозволяла приховувати факт зникнення грошей, оскільки Національний банк України розглядав кіпрську філію Приватбанку так само, як і його національні філії. Чиновники не виявили, що гроші, переказані на Кіпр, залишають Україну”, – йдеться в матеріалі.
Водночас OCCRP зазначає, що кіпрські регулятори або не змогли виявити, що різні банківські перекази на загальну суму $5,5 млрд були підкріплені фіктивним контрактам, або не вжили необхідних заходів, щоб зупинити їх.

Довідка Finance.ua:

  • Окружний адміністративний суд Києва два роки вивчав позов Ігоря Коломойського проти НБУ, Кабміну, ФГВФО та НКЦПФР, щоб 18 квітня вирішити: націоналізація Приватбанку була незаконною, а його перехід у державну власність – недійсним.
  • Суд повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру банку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd і скасував перелік пов’язаних з ПриватБанком фізичних та юридичних осіб. Це скасовує bail-in на 29,4 млрд грн.
  • Нацбанк виступив категорично проти цього рішення і оскаржить його в апеляції. Скаргу на рішення київських суддів подасть і Мінфін, який вклав у банк для його порятунку 155,3 млрд грн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас