Від банку-старожила до фінансової діри: схеми виведення активів з ПАТ «КБ «ПівденкомБанк» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від банку-старожила до фінансової діри: схеми виведення активів з ПАТ «КБ «ПівденкомБанк»

Фондовий ринок
543
На момент запровадження у 2014 році тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «ПівденкомБанк», зареєстрованому ще в 1990 році, балансова вартість його активів складала близько 7,7 млрд грн, а оціночна виявилася лише на рівні 0,5 млрд грн (6% від балансової).
Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичний осіб.
Із загальної суми кредиторських вимог банку, яка складає 3,2 млрд грн, 1,9 млрд грн – виплачене ФГВФО відшкодування вкладникам в межах гарантованої суми.
«В структурі кредиторських вимог частка гарантованих виплат складає близько 60%. Це свідчить про те, що основним джерелом надходження грошей в «Південкомбанк» були вклади фізичних осіб. Для порівняння в АТ «Дельта Банк» цей показник був на рівні 30%», – пояснила директор департаменту управління активами ФГВФО Ольга Білай.
Різке збільшення кількості вкладників, а відтак і розміру його активів, відбулося у 2010-2011 роках. Кошти, які надходили до банку, здебільшого спрямовувалися на кредитування фірм-одноденок, пов’язаних з власником банку Русланом Циплаковим.
Однак, як виявилося пізніше, застосовуючи схемне кредитування, власники банку у такий спосіб виводили його активи. Забезпеченням таких кредитів були сміттєві цінні папери, товар в обороті та інші подібні «ліквідні» активи, наприклад, відходи переробки залізних руд.
Близько 95% юридичних осіб, які були боржниками банку, через рік після визнання його неплатоспроможним почали процедуру банкрутства, при цьому їм було призначено одного і того ж ліквідатора. Цей факт можна вважати свідченням контрольованості процесу і відсутністю наміру розраховуватися за кредитними договорами від початку.
У лютому 2014 року Нацбанк України здійснив рефінансування «Південкомбанку» на суму 180 млн грн. Протягом трьох днів банк освоїв близько 10 млн грн, за рахунок яких було повернуто борги іншим українським банкам, а майже 170 млн грн через кредитування підставних українських компаній надійшли на рахунки двох компаній-нерезидентів як передплата за поставку арматури, яку так і не було відвантажено.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас