Україні цього року доведеться сплатити $3 млрд боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні цього року доведеться сплатити $3 млрд боргу

Казна та Політика
677
Україні до кінця року належить сплатити за зовнішнім боргом близько 3 мільярдів доларів, або близько 2% ВВП.
Як повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings, у 2020 році обсяг платежів зовнішнім кредиторам становитиме близько 5,5 мільярда доларів, або близько 4% ВВП.
Крім того, як зазначили в агентстві, виплати за держборгом в іноземній валюті на внутрішньому ринку у 2019 році становитимуть близько 2 мільярдів доларів, або 1,5% ВВП.
У S&P підкреслили, що виконання Україною програми з Міжнародним валютним фондом залишається ключем до зовнішнього фінансування, без якого здатність уряду обслуговувати валютні боргові зобов’язання у 2019 і 2020 роках є невизначеною.
Зазначається, що поточна угода з МВФ діє до жовтня, після чого новому президентові та уряду належить домовитися про нову угоду з Фондом, що, на думку агентства, може включати більш жорстку програму реформ.
У S&P нагадали, що поточна програма з МВФ передбачає введення в дію Вищого антикорупційного суду та ухвалення Верховною Радою закону про поділ нагляду на фінансовому ринку (спліт), а також потрібне відновлення відповідальності за незаконне збагачення після її скасування Конституційним судом.
“Якщо рішення не буде прийнято протягом наступного місяця, наступний перегляд і виплати МВФ можуть бути відкладені”, – прогнозують в агентстві, зазначаючи, що відсутність фінансування МВФ та інших офіційних кредиторів існує ризик погіршення умов зовнішнього фінансування України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас