Люди можуть не платити за комуналку завдяки судам стосовно облгазів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люди можуть не платити за комуналку завдяки судам стосовно облгазів

Особисті фінанси
2574
Українцям радять не поспішати оплачувати платіжки, в яких їм донарахували обсяги споживання газу за минулі періоди, причому без перерахунку. Такі квитанції зараз надходять масово, хоча не повинні: НКРЕКП ще в кінці 2018 року винесла низку рішень, якими заборонила деяким операторам ГРМ (облгазам, які входять до групи РГК Дмитра Фірташа) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов.
Тільки ось газівники ігнорують заборону регулятора і продовжують приписувати споживачам додаткові обсяги газу, застосовуючи коефіцієнт приведення до стандартних умов. Не працюють навіть величезні штрафи за непокору.
До розв’язання проблеми підключився Антимонопольний комітет, який розглядає справи відразу стосовно 20 облгазів.
Як рахувати
Самі ж газівники мають намір у судах відстоювати своє право на донарахування.
«НКРЕКП забороняє приводити до стандартних умов, хоча лічильники під це і заточені. Це подвійні стандарти, і ми вважаємо, що тут криється виключно політична складова. Всі облгази будуть судитися з НКРЕКП», – розповіли UBR.ua учасники ринку.
За словами експертів, Методика приведення обсягу природного газу до стандартних умов затверджена Міністерством енергетики ще в 2004 році. Але до останнього часу для розрахунків з населенням не застосовувалася.
Згідно з нею, обсяг газу, який вимірював лічильник (без автоматичного регулювання температури і тиску газу) множиться на підвищувальний або знижувальний коефіцієнт в залежності від місця розташування лічильника і температури повітря:
в Києві в січні при лічильнику на вулиці обсяг газу множиться 1,10 (+10%);
в Запорізькій області на 1,11 (+11%);
в Рівненській на 1,09 (+9%);
в Луганській на 1,12 (+12%).
Якщо лічильник газу розміщений в опалювальному приміщенні, то:
в Києві обсяг газу множиться на 1,04 (+4%);
в Запорізькій області на 1,06 (+6%);
в Рівненській на 1,03 (+3%);
в Луганській на 1,06 (+6%).
Краще не платити
Водночас, учасники ринку кажуть, що є сотні тисяч споживачів, у яких ці коефіцієнти, навпаки, нижчі. Оператори ГРМ нарікають, що є навіть ті, хто просить залишити застосування до стандартних умов, бо платіжки стали на пару сотень гривень меншими. Якщо ж облгази послухають НКРЕКП, тим споживачам, у кого коефіцієнт нижче 1 (наприклад, за даними львівського облгазу, у Львівській області таких близько 50%), потрібно буде донарахувати те, що вони не сплатили раніше, кажуть газівники.
Виходить несправедлива ситуація: одні переплачують, а інші недоплачують. Фінальну крапку в цій справі має поставити суд. І поки він не закінчиться, експерти радять не поспішати оплачувати завищені платіжки.
«Самі розрахунки проводяться облгазами відповідно до методики Міненерго, а крапку в суперечці щодо законності таких нарахувань повинен поставити суд, куди звернулися постачальники газу. Споживачам нікуди йти не треба і з оплатою цих додаткових нарахувань теж не варто поспішати. Можна оплачувати як належить за показаннями лічильника і чекати рішення суду щодо основної суперечки між НКРЕКП і облгазами», – зазначив у розмові з UBR.ua провідний аналітик ГО «Громадський аудит» Тарас Галайда.
Надія на Верховний суд
Хоча якщо повністю не оплачувати газові платіжки, то є ризик наразитися на штрафні санкції з боку газових компаній.
«Такий ризик безумовно присутній, але оскільки НКРЕКП вважає ці донарахування незаконними, відповідно і пеню Нацкомісія повинна заборонити нараховувати. Кожен споживач повинен вирішити самостійно – платити чи ні? Але практика показує, що повернути те, що вже сплачено, вкрай проблематично», – додав Галайда.
Повернути переплачене можна буде хіба що через суд, кажуть юристи. До речі, шанси на перемогу є. Хоча майже все, левова частка успіху такого заходу буде залежати від того, чий бік в суперечці між регулятором і облгазами прийме Верховний суд. Судячи з усього, справа таки потрапить туди, оскільки сторони один одному поступатися не мають наміру.
«З цього питання є рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 18.03.2019 за позовом ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» до ПАТ по газопостачанню та газифікації «Дніпропетровськгаз», справа слухалася в суді з серпня 2017 року. Суд зобов’язав відповідача скасувати безпідставно нараховані об’єми природного газу та здійснити перерахунок об’ємів спожитого природного газу побутовими споживачами відповідно до робочого об’єму лічильників природного газу. Однак вельми вірогідна подача апеляції на це рішення. Тож крапку в суперечці ставити рано», – розповів UBR.ua керуючий партнер ЮК «Альянс Правових Сил» Віталій Собкович.
Самому – до суду
Проте, кажуть юристи, нинішня правова позиція у цій справі вже дозволяє людям звернутися по захист своїх прав до суду. І той зобов’язати провести перерахунок нарахованих сум на той розмір, який був зафіксований лічильником споживача.
У таких справах можливий самостійний захист, однак, як мінімум варто звернутися до фахівців щодо підготовки позову, щоб уникнути втрати часу на повернення неправильно оформленого позову.
«Якщо ви не уявляєте, як захистити себе в суді, то безсумнівно варто звернутися по допомогу до адвоката. Тим більше, що в разі отримання позитивного рішення, суд може присудити повернення судових витрат, витрачених на залучення адвоката. За вартістю цінник залежить від багатьох факторів: ціна питання за позовом, складність справи, кількість судових засідань і регіон, в якому перебуває адвокат», – уточнив Собкович.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас