У Європі не відкидають закупівлю російського газу на східному кордоні України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі не відкидають закупівлю російського газу на східному кордоні України

Енергетика
569
Європейська комісія не знімає зі столу переговорів варіант, за яким російський газ європейські компанії купуватимуть у Газпрому безпосередньо на східних кордонах України.
Про це у четвер у Брюсселі заявив заступник генерального директора Генерального директорату Єврокомісії з енергетики Клаус-Дітер Борхгардт.
Таку заяву Борхгардт зробив під час дискусії на конференції «Боротьба за енергетичну безпеку ЄС».
У заході, який був проведений під егідою європейського відділення видання POLITICO за сприяння Групи «Нафтогаз України», взяли участь провідні фахівці енергетичної та газової галузі від Єврокомісії, європейських країн та Сполучених Штатів.
Представник Єврокомісії відповів на запитання, чи розглядає вона варіант закупівлі європейськими споживачами російського газу на східних кордонах України, з урахуванням повної інтеграції Нафтогазу в європейський енергетичний ринок.
«Це, безумовно, є можливістю. Ми обговорювали її як один з варіантів, особливо коли росіяни висували аргумент, що українська ГТС є ненадійною. Ми сказали – добре, тоді ми візьмемо це на себе, і будемо купувати газ на російському кордоні, і вже наші постачальники візьмуть на себе ці ризики. Ми працювали над цим разом з українцями», – розповів Клаус-Дітер Борхгардт.
При цьому він зауважив, що на той момент жоден з європейських операторів не був готовий змінити пункт постачання, який був погоджений у контракті з Газпромом. Це той пункт, який має погоджуватися між сторонами, хоча Газпром поки що від такої опції відмовляється.
«Тож – так, для нас це є варіантом, і цей варіант не видаляється зі столу переговорів. Але ви маєте розуміти – необхідно, щоб усі сторони з цим погодилися – наші, європейські споживачі, і Газпром, як продавець та постачальник», – додав Борхгардт.
Свою думку з цього приводу висловив також представник Державного департаменту США, директор енергетичної дипломатії у Європі, Західній півкулі та Африці Колін Клірі.
«З американської точки зору це цікава концепція, особливо враховуючи, що це не звичайні бізнесові відносини. Тому що країни, де-факто, перебувають у війні. Тож таке перегрупування з нашими партнерами може бути рішенням. Причина, чому ці переговори досі не йдуть на серйозному рівні – це тому, що є «Північний потік», який усуває невідкладність цього питання. Але, якщо зняти з рахунку «Північний потік-2», така ідея може розглядатися у майбутньому як шлях», – зазначив американський урядовець.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас