МЕРТ пропонує скоротити виплати держпідприємств до бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕРТ пропонує скоротити виплати держпідприємств до бюджету

Казна та Політика
227
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує уряду знизити відрахування дивідендів державними підприємствами на третину – до 50% від прибутку замість нинішнього рівня в 75%.
Про це повідомляють Наші гроші, посилаючись на копію проекту про зменшення відрахувань частини прибутку держпідприємствами, який міністерство внесло на розгляд урядового комітету, засідання якого заплановано на 11 квітня.
З протоколу узгодження позицій відомо, що 12 підприємств звернулися до уряду з проханням знизити частку прибутку, що виплачується за підсумками року на користь держави. До цього вона становила 75%, а бюджет на 2019 рік був прийнятий з розрахунками 90% виплат дивідендів. У бюджеті заплановані надходження від держпідприємств в сумі 44,5 млрд грн.
У відповідь на ці звернення МЕРТ пропонує зменшити відрахування з 75% до 50% від прибутку. А трьом підприємствам – Укргідроенерго, Ощадбанку та Укрзалізниці – пропонують знизити відрахування до 30%.
Міненерговугілля запропонувало зменшити до 30% сплату дивідендів для Укргідроенерго, щоб запобігти значному зростанню тарифів на електрику. Ощадбанк вказав, що максимальний рівень ставки для виплати дивідендів в 30% зумовлений кредитним і угодами на $1,5 млрд, які банк уклав з міжнародними фінустановами. УЗ запропонувала знизити їй відрахування для фінансування капітальних інвестицій.
Зменшення відрахувань з прибутку для інших держпідприємств ініціатори пояснили тим, що встановлення базового нормативу на рівні 90% призведе до погіршення фінансового стану підприємств, до виведення оборотних коштів і необхідності залучати дорогі кредити. Також ця ситуація може бути стимулом для керівників завищувати собівартість і видатки для приховування істинних доходів.
Пропозиції про зменшення відрахувань розкритикував Мінфін, за розрахунками якого це призведе до недоотримання держбюджетом 13,6 млрд грн.
Також Мінфін послався на норми Господарського кодексу, якими держорганам забороняється встановлювати привілейовані умови для окремих підприємств. Це ж зауваження підтримав і Мін’юст, який вказав, що ст. 6 Господарського кодексу встановлює рівний захист державою усіх суб’єктів господарювання. Але розробники проекту постанови уряду зауваження Мінфіну і Мін’юсту врахували.
Проект постанови також передбачає, що з керівниками підприємств, які до 1 липня не перерахують державі дивіденди, будуть розірвані контракти.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас