Ігор Черненко: хто виграє від зростання ринку офісної нерухомості? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Черненко: хто виграє від зростання ринку офісної нерухомості?

Нерухомість
1064
Проектанти і консультанти отримали замовлення від девелоперів, банки успішно продають офісні центри, а коворкінги залучили клієнтів.
Ринок офісної нерухомості радує девелоперів. Пожвавлення економіки, розвиток IT-компаній, які орендують приміщення в київських бізнес-центрах, дали непогані результати.
На початку цього року вакантність в офісних центрах склала близько 6%, і це дуже хороший показник. Наприклад, в 2014 році в київських бізнес-центрах пустувало кожне п’яте приміщення. Орендні ставки за цей же період зросли на 20-30%. Чим не нагода для оптимізму? Експерти ринку вважають, що в найближчі два роки пропозиція вперше з кризового 2014 року перевищить попит. Орендні ставки будуть тільки зростати, що лише посилить інтерес до ринку комерційної нерухомості.
Розвиток ринку офісної нерухомості – хороша новина не тільки для власників і керуючих бізнес-центрів, а й для представників суміжних галузей. За останній рік оптимізм з’явився у інвесторів – Україну відвідують представники іноземних інвестиційних фондів, які вивчають український ринок комерційної нерухомості. Але поки що вони придивляються до нашої країни. Вкладати гроші в Україну вони, найімовірніше, зважаться через рік-два.
Місцеві девелопери не гають часу. Наскільки мені відомо, консалтингові компанії отримали масу запитів на розробку концепцій нових офісних центрів. Оформлення дозвільних документів йде повним ходом і, думаю, що через рік у Києві з’являться перші будівництва. Орендарів для нових офісних-центрів наберуть ті ж представники консалтингових компаній. Їхній бізнес почне розвиватися.
Активізація ринку позначилася на банкірах, які після кризи 2014 року стали власниками торгових і офісних центрів. Для банків це непрофільна діяльність і вони зацікавлені продати свої активи. Зараз для цього саме час. Найуспішніше торік діяв «Альфа-банк», який продав БЦ «Ренесанс» і частину офісного центру «Торонто-Київ». Я думаю, що це лише початок. Про кілька нових угод ринок почує і в цьому році. Наскільки мені відомо, великі українські інвестори проводять переговори про купівлю офісних центрів у Києві.
Підвищення орендних ставок привело до ротації орендарів. Керуючі компанії вже можуть вибирати компанії, яким вони здають в оренду свої площі. Не секрет, що найбажанішими для кожного офісного центру є міжнародні і великі українські виробничі компанії, а також представники IT-сектору.
По сусідству з великими і відомими орендарями приміщення простіше здати в оренду. Крім того, імідж бізнес-центру з правильним набором орендарів вищий, а сам об’єкт в очах покупців – дорожчий.
Невеликі фірми, які тільки починають свій бізнес, раніше орендували приміщення в офісних центрах, а зараз переїжджають в коворкінги. Це спеціальні центри, де можна орендувати одне робоче місце або зняти кімнату на кілька людей для невеликої команди підприємців. Для них створені всі умови – безкоштовний чай і печиво, хороший інтернет і можливість користуватися переговорними. Популярність коворкінгів зростає. Уже зараз в Києві працює близько 20 подібних об’єктів і їх кількість збільшується.
Ігор Черненко, засновник Investment Development Property (IDP)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас