В МЕРТ прокоментували рішення СОТ щодо транзитних обмежень РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В МЕРТ прокоментували рішення СОТ щодо транзитних обмежень РФ

Казна та Політика
402
Рішення СОТ про відсутність порушень з боку Російської Федерації у справах про транзитні обмеження означає, що дії України в торговельно-економічній сфері, спрямовані на протидію агресії РФ, абсолютно виправдані.
Про це повідомила радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа.
“Такі висновки групи експертів одночасно означають, що всі дії України в торговельно-економічній сфері, спрямовані на протидію агресії Російської Федерації, є безумовно виправданими в очах міжнародного права і міжнародної спільноти (санкції, ембарго, обмеження в сфері валютно-фінансового регулювання і всі інші обмеження)”, – зазначила Підласа.
За її словами, саме ці обмеження є предметом розгляду ініційованої Російською Федерацією проти України “санкційної справи” DS 525, де РФ стверджує, що Україна порушила свої зобов’язання, коли наклала обмеження на імпорт російських товарів.
“Також варто зазначити, що Група експертів СОТ визнала: Україна довела б, що заходи РФ, введені щодо обмеження транзитного руху, не відповідають зобов’язанням в рамках СОТ, якби такі заходи були введені не під час “надзвичайних обставин у міжнародних відносинах”, – додала Підласа.
Зараз Мінекономрозвитку вивчає матеріали справи і розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України в рамках СОТ.
Радник міністра зазначила, що заява про “три програні справи в СОТ” – передчасна і не відповідає дійсності.
“Для СОТ природнім є двоетапний розгляд суперечок: групою експертів і Апеляційним органом. Звернення до апеляційного органу є усталеною практикою”, – зазначила Підласа.
За її словами, дві справи зараз розглядає апеляційний орган: Україна проти РФ про обмеження на імпорт вагонів і стрілочних переводів, а також РФ проти України щодо антидемпінгових мит по нітрату амонію. Результат розгляду поки невідомий.
Крім того, як зазначила радник міністра, в справі щодо вагонів і залізничного обладнання група СОТ визнала, що РФ порушила свої зобов’язання в рамках СОТ, коли відмовилася визнавати сертифікати відповідності, видані в Білорусі і Казахстані.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас