Мінрегіон запровадив обов'язкове укладання на дорогах тактильної плитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон запровадив обов'язкове укладання на дорогах тактильної плитки

Казна та Політика
1650
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ввело в Державні будівельні норми обов’язкове проектування тактильної плитки і інших елементів доступності для людей з порушеннями зору в інфраструктурі населених пунктів.
Про це написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.
Нормою «Інклюзивність будівель і споруд» введено їх обов’язкове проектування у:
  • інфраструктурі населених пунктів, включаючи вулично-дорожню мережу;
  • житлових і громадських будівлях.
У нових ДБН щодо інклюзивності введені обов’язкові вимоги щодо влаштування:
  • тактильних елементів доступності. Вони допомагають самостійному орієнтуванню на вулицях та всередині будівель.
  • візуальних елементів доступності. Сприяють безпечному орієнтуванню у просторі всіх груп населення і осіб з порушеннями зору також.
  • аудіопокажчиків. Встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Також вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються.
Також у нормах чітко прописано необхідні вимоги, параметри та технічні характеристики щодо влаштування цих елементів доступності, наведено конкретні наочні приклади та схематичні малюнки.
Наприклад, щодо влаштування тактильних смуг (тактильної плитки):
  • вона повинна тактильно відрізнятися від основної поверхні, бути відчутною за допомогою тростини або підошви взуття, виділятися контрастно за кольором та фактурою;
  • встановлюється з метою попередження людей з порушеннями зору про різні види небезпеки або перешкоди при пересуванні на шляхах руху до об’єктів або безпосередньо на них;
  • у місці її розміщення заборонено розташовувати об’єкти або перешкоди: каналізаційні решітки, люки, стовпи, обмежувачі руху транспорту тощо. І ще багато інших вимог.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас