Що таке кредитна історія і як її виправити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке кредитна історія і як її виправити

Кредит&Депозит
296
Сьогодні, коли кредити стали одним з найбільш поширених фінансових продуктів, зовсім не дивно, що ми все частіше і частіше зустрічаємось з таким поняттям, як кредитна історія. У даній статті ми розповімо про те, чи дійсно дані з фінансового минулого мають такий великий вплив на отримання кредиту, і про те, наскільки важливо стежити за своєю кредитною історією і тримати це питання під власним контролем.
Що таке кредитна історія і як її виправити
Кредитна історія фізичної особи — це сукупність даних його ідентифікують, а також відомостей про виконання нею зобов’язань за кредитними договорами. Таку історію має кожен позичальник, який хоча б один раз звертався до фінансової установи за кредитом. Це може бути кредит на покупку техніки, кредит онлайн, кредит на авто та інші види кредитних продуктів, які представлені на даний момент на фінансовому ринку України. Незважаючи на те, що поняття кредитна історія знайоме всім клієнтам банків і фінансових компаній, далеко не всі з них правильно розуміють його значення і важливість.
Коли ми говоримо про фінансове минуле як про документ, мова йде про якийсь електронному архіві, в якому зберігається вся, починаючи з 2009 року, інформація про позики, їх погашенням або заборгованості. Притому мова йде не тільки про кредити або мікропозику. У цю ж категорію входять навіть більш звичні для нас операції з банківською карткою, у якій є кредитний ліміт.
Фіксація фінансового минулого: плюси і мінуси
Тепер, коли ми знаємо про існування кредитної історії, а також про те, що вона з себе представляє, виникають цілком логічні запитання: «Хто збирає цю інформацію?», «Хто джерело цих даних?» І «Де вона зберігається?». На всі ці питання ми постараємося відповісти в даному розділі.
Отже, по порядку. Існують компанії, так звані бюро кредитних історій, виключною діяльністю яких є збір, зберігання і використання інформації про фінансове минуле клієнтів банків і фінансових компаній. На сьогоднішній день таких бюро в Україні кілька, і всі вони мають строго визначені законодавством повноваження в роботі з кредитними даними позичальників.
Абсолютно все, навіть, здавалося б, самі незначні грошові операції з кредитними коштами фіксуються вищезазначеними організаціями, що дозволяє в будь-який момент отримати дані про кредитну історію будь-якого клієнта.
Всі дані про позичальників бюро кредитних історій отримують від фінансових установ, якими можуть виступати як банки, так і різні фінансові організації. Таким чином, кожна грошова операція з використанням грошей в борг фіксується кредиторами і в вигляді звіту відправляється на обробку та зберігання в бюро. У свою чергу, це дозволяє оперативно отримати інформацію про минулі кредити клієнтів і на її підставі приймати ті чи інші рішення щодо співпраці з позичальниками.
Разом, плюси зберігання інформації про використання кредитних коштів:
в будь-який час можна перевірити стан своїх кредитів;
позитивна кредитна історія — сильний аргумент для великих позик.
Мінуси:
запити на отримання кредитної історії — платні;
погана кредитна історія може бути підставою для відмови у видачі кредиту.
«Почати з чистого аркуша» або як виправити кредитну історію
Що таке кредитна історія і як її виправити
Отже, розберемося, чому ж все-таки важливо мати позитивну кредитну історію, і як її стан може впливати на потенційний кредит. Маючи справу з даними про фінансовий минулому, важливо розуміти, що в цьому випадку означає «хороша» кредитна історія. В ідеалі йдеться про відсутність будь-яких заборгованостей або прострочень по кредитах, або хоча б про наявність інформації про їх повне погашення.
Справа в тому, що в разі наступного запиту на отримання кредитних коштів існує величезна ймовірність відмови, за умови, що бюро кредитних історій зберігає інформацію про неоплачені кредити, або дуже тривалих і нерегулярних погашення. Більш того, якщо відійти від теми отримання грошей в борг, погана кредитна історія може також вплинути на виїзд за кордон. Наприклад, якщо у вас є неоплачений прострочений позику — є шанс, що ви не зможете виїхати за межі країни до моменту повного погашення кредиту, відсотків і пені.
Виходячи з цього, важливо не тільки своєчасно виконувати зобов’язання за кредитними договорами, але і регулярно переглядати дані своєї кредитної історії. Під час передачі даних в кредитні бюро часто трапляються технічні збої, що призводять до несвоєчасного оновлення інформації, що теж може стати перешкодою для подальших оформлень грошей в кредит.
На завершення, маючи розуміння про те, наскільки висока необхідність в «чистих» даних по вашим кредитами, пропонуємо розглянути альтернативні варіанти того, як виправити кредитну історію.
Перше і основне це, звичайно ж, погасити існуючі заборгованості. Поки цей крок не буде виконано, ніякої мови про реабілітацію йти не може. І тільки після того, як цей етап буде пройдений, важливо зробити запит на отримання власної кредитної історії, для того щоб переконатися, що в бюро кредитних історій знаходиться актуальна інформація. До речі, в разі якщо інформація не актуальна або була знайдена помилка, позичальникові необхідно звернутися в компанію, в якій він отримував кредит, і надати чеки або виписки про погашення позики. Далі кредитор повинен актуалізувати інформацію по клієнту і відправити оновлені дані в бюро кредитних історій.
Після того як всі позики отримали статус погашених, і ви переконалися в цьому, перевіривши свій рейтинг позичальника в Кредитній Кармі, можете сміливо приступати до поліпшення своєї кредитної історії. Самий компромісний варіант в даному випадку — це якомога частіше брати нові позики і вчасно їх погашати. Таким чином, ви поступово заробите репутацію сумлінного позичальника і виправите свою кредитну історію.
Резюмуючи вищесказане, для поліпшення своєї кредитної історії необхідно:
- погасити наявні заборгованості;
- перевірити свою кредитну історію;
- частіше брати позики;
- своєчасно оплачувати нові кредити.
За матеріалами:
Crediton
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас