698
UFEB: Україні мають збільшити "курячі" квоти до 150 тисяч тонн
— Аграрний ринок
Українська курятина витримує достойну конкуренцію на ринку Європи, але розвитку експортного потенціалу заважають надто мізерні безмитні квоти.
Про це заявив голова Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал.
“Вартість української курятини на європейському ринку значно менша, але вона не відрізняється по якості, а інколи навіть більш якісна, ніж у тій же Польщі чи в інших країнах. У першу чергу, це пов’язано з тим, що даний напрямок експорту розпочався ще у далеких 2006-2007 роках, коли активно нарощувались обсяги виробництва та відкривались нові ринки”, – пояснив він.
Окрім курятини, Україна постачає до ЄС низку інших агропродуктів, але переважна їх більшість не є товарами із доданою вартістю, каже Шаповал.
“Ми постачаємо багато органічної сировини, ряд зернових, мед. Наприклад, мед потім фасується, але додана вартість на нього створюється у країнах ЄС, а не в Україні. Саме це загрожує тим, що наша країна може стати просто сировинним придатком ЄС”, – зауважив експерт.
Українські птахівники планують й надалі розвивати свій експортний потенціал щодо курятини. Європейська комісія “дала добро” та ініціювала збільшення імпортних квот для українського продукту з 20 тис. тонн до 70 тис. тонн у рік.
За матеріалами: УНН
Поділитися новиною