Нові правила ЄС вдарять по "Північному потоку - 2" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила ЄС вдарять по "Північному потоку - 2" - експерт

Енергетика
2341
Європарламент затвердив нову редакцію Газової директиви ЄС. Це рішення врятує українську газотранспортну систему (ГТС), адже газопровід в обхід України “Північний потік – 2” тепер буде завантажений менш ніж наполовину, вважає аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко.
“Європарламент поширив дію Третього енергопакету на країни, які не входять до складу ЄС. Це означає, що “Північний потік – 2” буде завантажений максимум на половину своїх потужностей, оскільки в рамках законодавства ЄС газотранспортна компанія не може бути виробником одночасно. Доступ до транспортних потужностей повинні мати й інші трейдери, яких в Росії немає. У ситуації, що склалася, “Північний потік – 2” не має колишнього сенсу і стає неокупним”, – вважає експерт.
Пархоменко підкреслює, що за рахунок введення нової директиви виграє і Україна.
“Це допоможе значно збільшити шанси відновлення колишніх обсягів транзиту і привабливості для інвесторів”, – упевнений фахівець.
За його словами, з точки зору ЄС кількість постачальників зменшиться і в перспективі це може знизити пропозицію газу на ринку.
“У короткостроковій перспективі це може призвести до збільшення цін, але посилення позицій скрапленого газу (LNG, СПГ) і реалізація нових газопроводів з Ізраїлю в Європу дозволять збалансувати вартість газу”, – прогнозує Пархоменко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас