Водіїв планують перевести на нові правила автострахування - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіїв планують перевести на нові правила автострахування - законопроект

Казна та Політика
4182
У парламенті зареєстровано законопроект № 10196 “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.
Ініціаторами законопроекту є голови фінансового та податкового комітету Ради Михайло Довбенко та Ніна Южаніна, а також ще 12 народних депутатів.
Метою законопроекту є удосконалення системи обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, приведення захисту потерпілих в ДТП до вимог законодавства Євросоюзу, шляхом поступового збільшення страхових сум, вдосконалення системи відшкодування збитків, завданих потерпілим, більш широкого впровадження електронних технологій при укладенні договорів.
Ініціатори законопроекту пропонують до 2025 року вийти на такі розміри страхових сум:
  • за шкоду, заподіяну життю і здоров’ю, має становити 20 млн грн на одного потерпілого і 100 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих,
  • за шкоду, заподіяну майну потерпілих, на один страховий випадок – 8 млн грн на одного потерпілого і 16 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.
Законопроект пропонує зменшити з 90 до 60 днів базовий термін, протягом якого страховик зобов’язаний ухвалити рішення щодо здійснення страхової виплати, передбачивши випадки, коли цей строк може скорочуватися до 10 днів, а також вичерпно визначити умови і межі продовження такого строку.
Також привести розмір моральної шкоди у відповідність з судовою практикою. Пропонується підвищити її розмір до 25 мінімальних зарплат (80 тис. грн).
Документ пропонує визначити мінімальний розмір базового гарантійного внеску в централізований страховий резервний фонд захисту потерпілих у ДТП в розмірі 5 млн грн замість суми, еквівалентної 500 тис. євро, а мінімальний розмір базового гарантійного внеску до централізованого страхового резервного Фонду страхових гарантій – у розмірі 10 млн грн замість суми, еквівалентної 1 млн євро.
Підвищити штрафи за відсутність чинного договору страхування через два роки набуття законом чинності.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас