Підвищення ціни на газ для українців не буде: експерт дав прогноз щодо тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення ціни на газ для українців не буде: експерт дав прогноз щодо тарифів

Енергетика
2482
Українців до кінця 2019 року не чекає підвищення цін на газ. Такий прогноз озвучив аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко, коментуючи рішення Кабміну дозволити “Нафтогазу України” знизити ціни на газ для населення.
“До нового року нас не чекає чергове підвищення цін на газ. Вони залишаться на поточному рівні і будуть складати 8,5 грн, а не 12 грн за кубічний метр, як планувалося раніше. … Причина цього – ситуація на європейських ринках, де ціни на газ продовжують знижуватися і зараз перебувають на мінімумі 2016 року”, – пояснив Пархоменко.
Так, на найбільшому хабі TTF газ подешевшав до рівня в 14,5 євро за мегават на годину. Зниження вартості газу зумовлене теплою зимою і веденням атомних електростанцій в Японії, через що попит на газ в Азії істотно знизився, зазначив фахівець.
У зв’язку з цим виробники почали знижувати ціни і відправляти газ до Європи. Найближчий до України хаб CZ VTP пропонує газ з постачанням завтра вже за 15,11 євро за мегават. При перерахунку на кубометр його вартість становитиме 0,1594 євро або приблизно 4,85 гривень за куб.
“Однозначно, що стільки в Україні він коштувати не буде і треба додати до цього вартість логістики”, – пояснив Пахроменко.

Довідка Finance.ua

  • 3 березня Кабмін дозволив “Нафтогазу” знизити ціни на газ для населення. При цьому наголошується, що якщо ціна газу для промисловості буде зростати, “Нафтогаз” зобов’язаний продавати газ для населення за ціною, встановленою урядом.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас