НБУ до травня розкриє механізм застосування санкцій щодо фінмоніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ до травня розкриє механізм застосування санкцій щодо фінмоніторингу

Казна та Політика
614
Національний банк України (НБУ) до травня оприлюднить проект порядку застосування санкцій до банків – порушників законодавства з фінансового моніторингу.
Про це повідомив заступник глави НБУ Олег Чурій.
“Банки валютного контролю трохи побоюються. І ми розуміємо ці побоювання. Тому до кінця місяця маємо намір опублікувати порядок застосування санкцій НБУ до банків, які порушують законодавство з точки зору фінансового моніторингу”, – сказав він, виступаючи під час організованої Центром економічної стратегії дискусії “Чи наблизила валютна лібералізація Україну до вільного руху коштів з ЄС?” в Києві в середу.
За словами О.Чурія, документ буде містити механізм прийняття рішень щодо санкцій: як відбуваються перевірки і приймаються висновки щодо них, а також як банкам оскаржити ці висновки, якщо вони з ними не згодні.
“Ми хочемо створити і показати прозорий механізм застосування санкцій, що існує система комітетів, що це не вирішення однієї людини – глави НБУ чи його заступника. Ця система комітетів ухвалює рішення на підставі інформації, отриманої в ході перевірок”, – підкреслив він.
Він також анонсував подальші ослаблення на валютному ринку, зокрема, скасування обов’язкового продажу валюти, скасування лімітів на максимальну суму репатріації дивідендів за кордон, а також обмеження у видачі кредитів у гривні для купівлі валюти.
“Це ті обмеження, які ми плануємо знімати в першу чергу… А інші обмеження, як зняття лімітів на інвестиції за кордон для компаній і фізичних осіб, зняття обмежень по термінах розрахунків за експортно-імпортні операції – вони жорстко прив’язані до кроків, які має зробити парламент для ухвалення пакету законопроектів BEPS, обміну податковою інформацією. Якби ми сьогодні зняли ці обмеження, то отримали б значний відтік капіталу за кордон”, – прокоментував він.
У свою чергу, глава офісу Націнвестради Юлія Ковалів, коментуючи перебіг імплементації закону “Про валюту”, рекомендувала Нацбанку максимально швидко і відкрито пройти трансформаційний період впровадження нових законодавчих норм.
“З одного боку, багато відповідальності перекладено на фінансові установи, в першу чергу, з фінмоніторингу. З іншого боку, ми іноді бачимо неготовність або побоювання фінансової системи приймати ці рішення. У результаті – приватний бізнес не отримує очікуваного поліпшення, а навпаки, банки для перестраховки починають вимагати від клієнтів ще більше документів і довідок, що дає бізнесу відчуття, мовляв, замість дерегуляції ще більше посилилася регуляція. У зв’язку з цим у мене невеличке прохання до НБУ: скоординувати своє єдине бачення”, – сказала вона.
“Ми чуємо від фінансових установ, що одне бачення (законодавства про валюту – ІФ) у “контрольного” крила НБУ, яке відповідає за фінансовий моніторинг… а інше – у другого крила”, – додала Ю.Ковалів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас