Мінфін планує цього року перейти до нової системи фінансування наукових досліджень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін планує цього року перейти до нової системи фінансування наукових досліджень

Казна та Політика
325
Мінфін планує у 2019 році запровадити новий механізм фінансування наукових досліджень на конкурсній основі, повідомляється на сайті відомства.
Здійснювати відбір та надавати грантову підтримку досліджень і розробок українських вчених, попри їх відомче підпорядкування, буде Національний фонд досліджень. У держбюджеті на 2019 рік для забезпечення діяльності Фонду передбачено 262 млн грн.
На підвищення наукового потенціалу та на створення конкурентноспроможної продукції в Україні у 2018 році було виділено понад 8 млрд гривень, що на 20% більше за 2017 рік. Цього року на сферу науки в держбюджет закладено понад 9,3 млрд гривень, що майже на 10% більше за показник 2018 року.
Мінфін розглядає шляхи вдосконалення фінансової підтримки проведення наукових досліджень науковими установами, які перебувають у віданні відповідних міністерств та інших органів виконавчої влади.
Така система розподілу бюджетного фінансування “галузевої науки” не стимулює науковців до проведення досліджень, які би були спрямовані на досягнення конкретного результату.
Мінфін розглядає питання оптимізації структури галузевих наукових установ, їхній перехід на грантовий принцип фінансування наукових досліджень.
Підхід до фінансування наукових досліджень буде орієнтований на конкретний практичний результат і дозволить розкрити та підтримати науковий потенціал нашої країни. Суть нового підходу в переході від фінансування ставок до фінансової підтримки на конкурсній основі пріоритетних для держави наукових проектів, зокрема через Національний фонд досліджень України.
За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас