З 1 квітня роботодавців зобов'яжуть облаштовувати робочі місця для людей з інвалідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 квітня роботодавців зобов'яжуть облаштовувати робочі місця для людей з інвалідністю

Казна та Політика
3823
1 квітня набувають чинності нові державні будівельні норми щодо інклюзивності, якими, зокрема, передбачено обов’язок роботодавців облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.
Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.
“Сьогодні, за даними Держстату, в Україні – близько 3 млн людей з інвалідністю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я – 10% від всього населення. 80% з них – активні і працездатні, але через недоступність громадського простору вони не можуть у повній мірі здійснювати своє право на працю”,- ідеться у повідомленні.
У нових ДНБ прописано обов’язкове влаштування частини робочих місць при проектуванні підприємств, установ і організацій доступними для людей з інвалідністю. Будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині.
Це сприятиме:
  • працевлаштуванню людей з інвалідністю та їх подальшому професійному розвитку;
  • забезпеченню їх права на працю та адаптації у суспільстві.
Робочі місця мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані, розташовані не далі 50 м від туалетів, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі.
Спеціалізоване робоче місце для людини з інвалідністю повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності. Площа 1 робочого місця в офісних та адміністративних приміщеннях для особи з інвалідністю, яка пересувається на візку – не менше 5,65 кв. м.
Також повинні передбачатися та ідентифікуватися міжнародними символами доступності:
  • доступні паркувальні місця та входи до будівель;
  • доступні ліфти та інші підйомні пристрої;
  • доступні зони безпеки та інші елементи доступності.
Інформування і сигналізація про небезпеку, повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, позначення приміщень всередині будівель – дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима з боку дверних ручок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас