Платіжний баланс України різко пішов у "мінус": експерти назвали причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжний баланс України різко пішов у "мінус": експерти назвали причини

Казна та Політика
2495
Згідно з даними Національного банку України, дефіцит платіжного балансу України в лютому 2019 року зріс в 3,6 разу в порівнянні з січнем, або до 248 млн доларів, хоча в лютому 2018 року платіжний баланс був зведений з профіцитом в 253 млн доларів. Як відомо, дефіцит платіжного балансу свідчить про те, що сумарний відтік валюти за межі держави перевищив сумарні валютні надходження в країну.
Розібратися, що могло сформувати “діру” в платіжному балансі, допомогли експерти.
На думку аналітика Concorde Capital Євгенії Ахтирко, в лютому Україна розплатилася за енергоносії, і це спричинило зміну платіжного балансу.
“Відбулося значне прискорення зростання імпорту. Якщо в січні було падіння, то в лютому – хороший плюс. У лютому наростили купівлю енергоносія – газу, нафти”, – зазначила Ахтирко.
А фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса заперечує, що нинішні показники платіжного балансу не мають жодного відношення до реальних обсягів зовнішньої торгівлі. Причиною, за його словами, стало масове розмитнення “євроблях” – власники авто з іноземною реєстрацією поспішали отримати 50% – у знижку на сплату акцизу до 22 лютого.
“Це розмитнення “єврономерів”. Формально нічого не змінилося, але воно ж враховується як імпорт, коли ви його розмитнили. А до кінця лютого треба було масово розмитнити, щоб потрапити під спрощену процедуру. Тому це чисто математичний ефект від “євробляхерів”, – зазначив Сергій Фурса.
Згідно з даними офіційної статистики, за час пільгового періоду українські номери отримали близько 200 тисяч “єврономерів”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас