В Естонії штучний інтелект хочуть зробити суддею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії штучний інтелект хочуть зробити суддею

Технології&Авто
482
Естонське Міністерство юстиції офіційно звернулося до Отта Велсберга (Ott Velsberg) — головного спеціаліста зі збирання даних — з проханням створити «суддю-робота», який би займався розглядом спорів за дрібними справами.
“Деякі люди турбуються, що, якщо ми скоротимо кількість цивільних службовців, якість обслуговування постраждає. Але штучний інтелект лише допоможе нам: близько 22 відсотків естонців працюють в уряді — це приблизно середній показник по європейським країнам; в США він становить 18 відсотків”, — говорить Велсберг.
За його словами, розгортання ШІ в державній системі має вирішальне значення: це зробить уряд якомога прозорішим.
За недовгий час Велсберг вже створив кілька подібних проектів: Естонія запровадила ШІ або машинне навчання в 13 місцях, де алгоритм замінив державних службовців. Планований «робот-суддя» буде вирішувати спори лише за дрібними претензіями на суму менше семи тисяч євро, що значно знизить навантаження на державний апарат — у людей буде більше часу для вирішення важливих питань.
Проект перебуває на ранній стадії і, швидше за все, стартує пізніше в цьому році в тестовому режимі в справах про конфлікти з контрактами.
Передбачається, що обидві сторони будуть завантажувати всі необхідні документи та іншу відповідну інформацію, а ШІ буде ухвалювати рішення, яке пізніше може бути оскаржено в суді. Багато деталей ще належить опрацювати: Велсберг стверджує, що система буде коригуватися після отримання відгуків від юристів і суддів.
Ідея робота-судді може мати успіх в Естонії частково і тому, що 1,3 мільйона жителів вже використовують національну ідентифікаційну картку і звикли до різних онлайн-сервісів, таких як електронне голосування і подання податкової декларації. Урядові бази даних з’єднуються одна з одною в системі X-road — цифровій інфраструктурі, яка полегшує обмін даних. Жителі Естонії можуть також перевірити, хто мав доступ до їхньої інформації, увійшовши в державний цифровий портал.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас