Найбільший банк Швеції виявив відмивання російських грошей у своїй естонській філії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший банк Швеції виявив відмивання російських грошей у своїй естонській філії

Фондовий ринок
436
Найбільший шведський банк Swedbank, залучений в скандал навколо відмивання грошей, виявив в ході внутрішнього розслідування в своїй естонській філії серйозні порушення правил по боротьбі з легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.
Про це повідомила шведська громадська телемовна організація SVT, пише «Німецька хвиля».
Як передає SVT, Swedbank виявив, зокрема, велике число клієнтів з сумнівною репутацією, про ділові цілі і грошові потоки яких не було достатньої інформації. Тому ризик відмивання грошей щодо цих клієнтів вважається особливо високим.
Ще одне порушення полягало в тому, що фінансовий інститут не повідомляв про підозрілі транзакції. Крім того, внутрішня документація свідчить про те, що нинішній гендиректор Swedbank Біргітте Боннесен вже в 2013 році, коли очолювала балтійські підрозділи банку, була проінформована про сумнівні операції за участю Swedbank, пов’язані зі справою Магнітського. Проте банк продовжував працювати з клієнтами, які здійснювали такі грошові операції, аж до 2018 року, відзначає SVT.
На початку березня засновник і генеральний директор фонду Hermitage Capital Management Вільям Браудер подав заяву в поліцію Швеції в зв’язку з можливим відмиванням коштів з Росії та інших колишніх республік СРСР через Swedbank.
За словами Браудера, частина коштів, виведених з держбюджету Росії в рамках корупційних схем, викриттям яких займався аудитор Сергій Магнітський, могла осісти на рахунках в Швеції.
Згідно з розслідуванням шведських журналістів, в період з 2007 по 2015 роки між рахунками Swedbank і естонського підрозділу данського Danske Bank, підозрюваного у відмиванні коштів, було проведено велике число транзакцій на загальну суму в 40 млрд крон (3,8 млрд євро). У підозрілі операції могли бути залучені мінімум 50 клієнтів філій Swedbank в Естонії, Латвії та Литві. Частина цих рахунків належала особам, які не мали офіційних джерел заробітку. Інформація про частину клієнтів прихована. Ще в ряді випадків вони викликають підозри у правоохоронних органів.
У серпні 2018 року датські слідчі, які спеціалізуються на розкритті злочинів у сфері економіки, повідомили, що стосовно Danske Bank проводиться перевірка на предмет можливого відмивання грошей.
Пізніше внутрішнє розслідування Danske Bank виявило, що підозри викликає більшість транзакцій на загальну суму в 200 млрд євро, які більш ніж 10 тисяч клієнтів естонської філії цього банку здійснили в період з 2007 по 2015 рік.
За повідомленням газети The Wall Street Journal, слідчі вивчають, зокрема, підозрілі операції на суму до 150 млрд доларів, що здійснювалися в цей період “підприємствами зі зв’язками з Росією і колишнім СРСР”. У 2013 році у філії були зареєстровані рахунки понад 1000 британських компаній, а також великої кількості фірм з Росії, Віргінських островів та Фінляндії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас