Як оскаржити неправомірне рішення лікаря і отримати відшкодування - відповіді МОЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оскаржити неправомірне рішення лікаря і отримати відшкодування - відповіді МОЗ

Казна та Політика
660
Кожен пацієнт має право оскаржити неправомірне рішення і отримати компенсацію, якщо його здоров’ю заподіяно шкоди.
Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я.
Медична допомога має бути доступною, якісною та безпечною, а підхід до лікування – індивідуальним. Відстоювати свої права може і має кожен українець. Повнолітні – особисто, через представника чи колективно. Неповнолітні чи недієздатні – через законних представників.
Якщо ваші права порушують:
1. зверніться до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі вам зобов’язані надати відповідь);
2. якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я вашого міста чи області із письмовою заявою/скаргою і попросіть вхідний номер, що допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання;
3. якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади;
4. якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.
У заяві важливо зазначити:
  • прізвище, ім’я, по батькові повністю;
  • місце проживання;
  • суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги; якщо ви хочете бути присутнім при розгляді звернення, потрібно це вказати;
  • підпис і дату.
Як отримати компенсацію шкоди:
  • Відповідальність за вчинення шкоди несуть заклади охорони здоров’я, а також медичні працівники, які займаються приватною практикою.
  • Якщо йдеться про компенсацію матеріальної шкоди, то підставою можуть бути як протиправні дії медперсоналу, так і їх бездіяльність, внаслідок чого здоров’ю пацієнту завдано шкоди.
  • Майнова шкода в охороні здоров’я – це або реальні збитки, або втрачені можливості доходу (наприклад, коли людина через лікарську помилку втратила працездатність). Ступінь втрати працездатності визначає судово-медична експертиза. Так само експертиза має підтвердити необхідність подальшої реабілітації, лікування тощо. Важливо, що витрати на майбутнє лікування потерпілий не отримує “на руки” – кошти заклад охорони здоров’я перераховує організації, яка має надати відповідні послуги потерпілому.
  • У випадку смерті людини через неправомірні дії медиків відшкодовуються витрати на поховання і усі пов’язані з цим витрати.
  • Крім того, кожен українець має право на на компенсацію моральної шкоди. Цей вид відшкодування призначається незалежно від призначення чи розміру компенсації майнової шкоди. Важливо: моральну шкоду також треба довести. Досить поширеним доказом у справах про компенсацію моральної шкоди є висновки медиків (наприклад, записи лікаря-психіатра про стан пацієнта в первинній медичній документації) щодо стану здоров’я позивача й обумовленості негативних емоційно-вольових переживань погіршенням стану здоров’я.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас