Українцям сказали, “куди бігти”, якщо не вистачає сімейних лікарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям сказали, “куди бігти”, якщо не вистачає сімейних лікарів

Казна та Політика
1844
В Україні з 1 квітня 2019 року планується скасувати фінансування за “червоними” списками (за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря).
Якщо у медичному закладі не вистачає сімейних лікарів, терапевтів чи педіатрів, з якими слід підписати декларацію, пацієнти мають звертатися до місцевої влади, заявив голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.
“Останнім часом спостерігається висока динаміка укладення декларацій, заклади демонструють високі показники. Наприклад, у Червонограді свого лікаря обрали уже 92% жителів, у Василькові – 86%. У Вінницькій області рівень укладення декларацій – 78%, в Сумській – 75%, у Хмельницькій – 73,8%. Тому було вирішено припинити оплати за “червоним” списком з 1 квітня. Це має стати стимулом для переходу на нову, більш ефективну модель оплати. Мова не йде про економію коштів, а про їхнє ефективне використання”, – сказав Петренко.
За його словами, більшість закладів отримали за договором з НСЗУ суттєво більше коштів, аніж за субвенцією.
“Щоб перехід на нову модель відбувався поступово і без ризиків, певний час діяла оплата і за так званим зеленим списком (тобто за пацієнтів, які уклали декларацію), і за червоним (за тих, хто не обрав свого лікаря)”, – зазначив Петренко.
За його словами, медичні заклади з високим рівнем укладення декларацій різниці в оплаті не відчують.
“Ті ж заклади первинки, які ще недостатньо попрацювали для укладання декларацій, повинні будуть активніше це робити. Працювати так, аби зацікавити пацієнтів укладати декларації. Якщо в закладі склалася ситуація, коли лікарів не вистачає, потрібно звернутися до власника закладу – місцевої влади – і вжити заходів, аби забезпечити достатню кількість сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів. Аби кожен пацієнт міг обрати собі лікаря”, – наголосив Петренко.
Він пояснив, що декларація потрібна буде і для того, щоб отримати рецепт на Доступні ліки, адже з 1 квітня рецепт на ліки за цією програмою будуть виписувати лише лікарі первинки.
“Звичайно, пацієнт, який не підписав декларацію, не залишиться без медичної допомоги. Якщо людина перебуватиме у невідкладному стані, тобто її життю та здоров’ю загрожуватиме небезпека або значна шкода, їй нададуть допомогу у кожному закладі первинної допомоги”, – завірив Петренко.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас