Європейська банківська система програє конкуренцію з банками США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська банківська система програє конкуренцію з банками США

Світ
499
Європейські банки зазнають втрат через низькі процентні ставки і зарегульованість, в той час як банки на Уолл-стріт заробляють мільярди.
Економісти найбільшого банку ФРН Deutsche Bank екстрено шукають способи вирішення проблеми, повідомляє швейцарське видання Handelszeitung.
Десять років тому Deutsche Bank, незважаючи на глобальну кризу, був одним з найкращих у світі. Інвестиційний банкінг приносив йому мільярдні прибутки. У першому кварталі 2009 року його приріст склав 1,2 мільярда євро.
У 2018 році найбільший банк Німеччини заробив всього 267 мільйонів євро після трирічних збитків. Це істотне відставання від Goldman Sachs, JP Morgan та ін.
Тепер стало відомо про злиття Deutsche Bank з німецьким банківським концерном Commerzbank, який теж серйозно постраждав.
Головний економіст Deutsche Bank Девід Фолкертс-Ландау вважає, що на прибутковість європейських банків значний тиск чинили низькі процентні ставки і посилення банківського регулювання. Їх втрати склали 40% ринкової вартості через негативні процентні ставки. Така тенденція несе велику загрозу всій банківській системі Німеччини.
У Європі занадто багато банків, які сильно втрачають в конкурентоспроможності і, відповідно, в доходах. Їм потрібно консолідуватися, але в рамках ЄС цей процес затягується на рівні держав-членів.
Європейські банки врятують транскордонні злиття. Таку думку висловив Джеймі Даймон, голова JPMorgan Chase. Крім того, для посилення конкурентоспроможності їм необхідно стати більш ефективними й економними.
Банківська система США виграє конкуренцію з європейською завдяки меншій фрагментації. На п’ять найбільших американських банків припадає половина всіх банківських активів країни.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас