Маркарова розповіла, які умови меморандуму МВФ ще потрібно виконати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маркарова розповіла, які умови меморандуму МВФ ще потрібно виконати

Казна та Політика
964
Мінфін виконав усі маяки і левову частку умов програми співпраці з МВФ.
Про це розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова.
“Під час візиту експертів МВФ у нас відбулося дуже конструктивне обговорення. Всі поточні маяки і більшість поточних зобов’язань за програмою виконані, а ті, які не виконані – в процесі виконання, і ми розуміємо, що їх імплементація просувається добре”, – сказала вона.
За її словами, підготовка до оголошення конкурсу на відбір керівників державної митної та Державної податкової служб в процесі, однак, навіть якщо цей пункт буде виконано не до кінця квітня, а до середини травня – це технічний момент.
“Головне, щоб до моменту нашого шестимісячного перегляду (травень 2019 – ред.), ми виконали все, що пообіцяли виконати”, – підкреслила Маркарова.
Частина зобов’язань, які ще належить виконати, стосується державних банків.
“Незабаром HR компанії нададуть нам перелік кандидатів до незалежних наглядових рад Ощадбанку, Укрексімбанку та Приватбанку. Я сподіваюся, це відбудеться до кінця квітня”, – сказала Маркарова.
“Потім потрібно буде визначитися з представниками від Кабміну і Адміністрації Президента. Думаю, що це питання буде вирішене досить швидко”, – повідомила міністр фінансів.
Виконання низки умов Меморандуму та зобов’язань України перед ЄС залежить від парламенту.
Очікується, що Верховна Рада підтримає законопроект про введення авторизованих економічних операторів (№7473).
“Він належить до євроінтеграційних законопроектів, і зараз ми разом з комітетом з питань податкової та митної політики допрацьовуємо його”, – розповіла Маркарова.
Міністр фінансів очікує, що парламентарії розглянуть його після закону про мову.
Ще два законопроекти, які потрібно прийняти в рамках зобов’язань перед МВФ і ЄС, – про введення загального транзиту (№9532) з 35 країнами і про запобігання відмиванню коштів (№9417). Останній дозволить привести правила фінансового моніторингу у відповідність з Директивою ЄС. Ці законопроекти, разом з ратифікованою Конвенцією MLI, дозволять об’єднати зусилля в боротьбі з розмиванням бази і виведенням прибутку з-під оподаткування.
“Якщо говорити про пункти меморандуму, які не є маяками програми, то МВФ завжди з розумінням ставиться до причин, за якими ми можемо не вкластися у визначені програмою терміни. Головне, щоб ці причини були об’єктивними”, – пояснила вона.
“Щось ми можемо виконати достроково, щось пізніше”, – зазначила Маркарова.
При винесенні питання про виділення країні траншу на розгляд Ради директорів МВФ в першу чергу увага приділяється виконанню попередніх заходів і структурних маяків програми.
За словами Маркарової, сьогодні від продовження співпраці України з МВФ залежить, чи зможе Україна отримати фінансування Світового банку. Україна вже почала переговори з СБ про наступну суму гарантій.
“Остаточної цифри поки немає, але вона може бути на рівні минулого року – близько 1 млрд доларів”, – повідомила міністр.
Також продовження співпраці з МВФ є важливим для реалізації програми макрофінансової допомоги ЄС, в рамках якої Україна працює для отримання другого траншу в сумі 500 млн євро.
“Всі наші міжнародні кредитори готові нам допомагати і виділяти фінансування, але наше перебування в програмі з МВФ є для них бенчмарком і обов’язковою умовою”, – резюмувала вона.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас