Артем Ковбель: ОВДП. Чи так це вигідно і для кого? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: ОВДП. Чи так це вигідно і для кого?

Фондовий ринок
1456
ОВГЗ сьогодні – чи не найкращий вид інвестування як для фізичних, так і юридичних осіб. Про це, принаймні, не втомлюються нагадувати різні експерти з Міністерством фінансів на чолі.
Ще і валютна лібералізація приспіла, що додатково посилило ажіотаж навколо ОВДП. Навіть фізичні особи, які на вітчизняному фондовому ринку традиційно є найбільш неактивною категорією гравців, несподівано пожвавилися і різко стали скуповувати боргові папери.
Все начебто чудово, якби не пара-трійка горезвісних “але!”. Втім, давайте по черзі.
ОВДП, валютна лібералізація та вигоди держави
У лютому Кабмін у зв’язку з набранням чинності закону «Про валюту і валютні операції» зняв обмеження на вторинному фондовому ринку, що стосуються розрахунків за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики в іноземній валюті.
Вже не потрібно, як раніше, конвертувати валюту в гривню, щоб купити ОВДП. Це суттєво полегшує роботу як покупцям (особливо нерезидентам), так і продавцям, які були змушені купувати ОВДП у Мінфіну за валюту, а продавати клієнтам виключно за гривню.
Такий захід, звичайно ж, є хорошим стимулом для інвесторів. Укупі з високою процентною ставкою НБУ купівля ОВДП стає дуже вигідним заходом. Держава всіляко це підкреслює, залучаючи всіх долучитися до процесу і стати щасливим володарем чарівної облігації. Воно й зрозуміло: для уряду продаж ОВДП – простий і швидкий спосіб поповнити бюджет кругленькою сумою. І він, уряд, судячи з усього, має намір скористатися цією можливістю по максимуму.
Тільки подивіться: в пресі тепер мало не щотижня миготять новини про продажі ОВДП і суми, залучені до бюджету, Мінфін і НБУ в унісон розповідають, як це добре для країни, раз у раз з цього приводу висловлюється і хтось з експертів. Тобто, тема ця постійно мусується. А в останні півроку впроваджуються різні інструменти роботи з облігаціями для приватних осіб.
Вперше про це заговорили ще влітку, коли Мінфін оголосив про запуск сервісу купівлі облігацій для населення в Приватбанку. А трохи пізніше з’явився і кредит під заставу ОВДП, ПриватБанк і тут був серед перших.
Все це доводить, що Мінфін бачить великі вигоди у продажу облігацій і не збирається від них відмовлятися. І в цьому, з одного боку, немає нічого поганого.
Облігації – дійсно прибутковий спосіб інвестування. По-перше, це надійно, бо виплати гарантуються самою державою зі 100%-вою гарантією. Тобто в разі надзвичайної ситуації держава зобов’язується повернути вкладнику всі його кошти в повному розмірі.
При цьому купівля ОВДП і отриманий з них дохід не обкладається прибутковим податком, тільки військовим збором, який становить 1,5%. І не забудемо про облікову ставку, встановлену зараз НБУ на рівні 18%. У порівнянні з тими ж банківськими депозитами, процентні ставки на які варіюються від 14 до 16% і які обкладаються не тільки військовим збором, але й прибутковим податком, купівля облігацій дійсно здається більш розумним рішенням.
Не все те золото
Враховуючи поточний рівень інфляції, заробити за допомогою депозиту на пропонованих зараз банками умовах, м’яко кажучи, важко. Натомість сама процедура його відкриття відносно проста. Всього лише потрібно підписати відповідний договір і віднести гроші в касу банку. А ось з облігаціями все набагато важче.
Почнемо з того, що купити їх можна або на первинному ринку, або на вторинному. На первинному продавцями виступають великі українські банки. Так звані первинні дилери. Але вони працюють тільки з тими клієнтами, які готові багато вкладати в ОВДП. Під «багато» мається на увазі 1 млн грн і більше. Таким чином, для більшості інвесторів цей шлях закритий.
Залишається вторинний ринок. Там продажем облігацій завідують біржі або торговці цінними паперами. Для купівлі потрібно зареєструватися на одній з бірж, що, в свою чергу, потребує допомоги посередника (брокера), а за це треба заплатити.
Для зберігання ОВДП потрібно відкрити спеціальний рахунок в банку або депозитарній установі, що також вимагатиме вкладень.
В середньому ця послуга коштує близько 1000 гривень, плюс-мінус. Нарешті, будь-яка операція з ОВДП також вимагає залучення брокера, тобто інвестору і тут потрібно готуватися до розтрат. Платити доведеться за кожну операцію окремо, причому на кінцеву суму впливає все: і те, скільки облігацій ви хочете купити/продати, і чи плануєте конвертувати отримані кошти в іншу валюту і т. д.
Висновок напрошується сам собою: нехай на купівлі облігацій дійсно можна заробити, але доведеться і багато витратити на обслуговування всіх операцій з ними, а також на їх зберігання. Якщо ви, скажімо, купите 5 або 10 облігацій, то з урахуванням вищеназваних розтрат заробити на відсотках навряд чи зможете. Добре якщо взагалі в мінус не підете. Щоб отримувати реальну вигоду, потрібно купувати велику кількість ОВДП – на мій погляд, близько 100 штук і вище. Тільки при такому розкладі розтрати на обслуговування транзакцій не позначаться на кінцевому заробітку.
Але купівля такої кількості цінних паперів – опція, доступна далеко не кожному. Особливо якщо мова йде про “пересічних” українців.
Є ще один важливий момент: відсоток прибутку від операцій з ОВДП непостійний. Він залежить від терміну розміщення, ринкової кон’юнктури і купи інших факторів. Наприклад, у грудні минулого року були аукціони, на яких Мінфін пропонував купити деякі види облігацій під ставку 20,50%, що вище від облікової ставки НБУ.
А ось у липні минулого року облігації продавалися під 17,29%, тоді як облікова ставка на той момент була на рівні 17,50%. За цим завжди потрібно стежити, щоб не упустити вигідні можливості.
Тільки одне тут згладжує гострі кути. Брокерів і бірж, готових запропонувати свої послуги, на ринку зараз дуже багато. Ціни у всіх різні і, можливо, вибрати серед них тих, які підходять до конкретної ситуації і можна. Але знову ж таки, треба бути обережним, щоб не нарватися на шахраїв і не втратити в результаті все.
Артем Ковбель, партнер і голова департаменту Форензік Kreston GCG, член АПКБУ, ASIS, ACFE
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас