У Румунії створили потужний лазер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Румунії створили потужний лазер

Технології&Авто
793
Потужність лазерної установки в науково-дослідному центрі при Інституті ядерної фізики та інженерії імені Хорії Хулубея (IFIN-HH) в передмісті румунської столиці Мегуреле в ході останніх випробувань досягла десятої частини енергії Сонця – 10 мільйонів мільярдів ват (10,88 петават).
Згідно з повідомленням, керівник проекту, академік Ніколае Замфір повідомив, що за результатами тестів лазерної установки ELI-NP в Мегуреле, була досягнута потужність десятої частини енергії Сонця, сконцентрована в одному світловому промені – 10,88 петаватт (10 мільйонів мільярдів ват). Таким чином, румунські вчені поряд з фахівцями міжнародного значення зуміли побудувати найпотужніший лазер у світі.
Як повідомив академік Замфір, тепер піде етап інтенсивних досліджень, в ході яких будуть перевірені моделі можливих застосувань потужного лазера – наприклад, в терапії раку, магнітно-резонансній томографії високої роздільної здатності, виробництва радіоактивних ізотопів для діагностики та лікування різних захворювань.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас