Уряд схвалив реформу середньої освіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд схвалив реформу середньої освіти

Казна та Політика
925
Кабінет Міністрів України на засіданні 13 березня схвалив законопроект про реформу середньої освіти.
Відповідний проект презентувала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
Які нововведення передбачає реформа:
  • Введення так званих індивідуальних освітніх траєкторій для дітей з інвалідністю або на домашньому навчанні. Для таких учнів пропонується розробляти індивідуальний навчальний план і проводити річне оцінювання для підтвердження рівня знань.
  • Впровадження вибору шкільних предметів за бажанням. Передбачається, що після реформи в школах з’являться міжкласні групи для вивчення певних дисциплін.
  • Розширення автономії для педагогів у розробці навчальних програм, систем оцінювання та підвищення кваліфікації за рахунок держави.
  • Пропонується ввести збільшені доплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами. До всього іншого передбачається, що вчителі проходитимуть педагогічну інтернатуру та курси надання першої допомоги.
  • У числі нововведень пропонується участь батьків при виборі директора школи, проте сам конкурс буде проводитися на незалежній основі.
  • В уряді пропонують впровадити тристоронню модель навчання мовою національних меншин. Наприклад, кримські татари зможуть навчатися рідною мовою до 11 (12) класу разом з ґрунтовним вивченням української мови. Закарпатські угорці в початковій школі навчатимуться рідною мовою поряд з українською. З п’ятого класу не менше ніж 20% навчального часу має викладатися українською зі збільшенням до не менше ніж 40% у 9 класі (у старших класах не менше ніж 60%). Для російськомовного населення передбачається, що не менше ніж 80% навчального часу буде викладатися українською мовою вже з п’ятого класу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас