У Кабміні розкритикували фінплан Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні розкритикували фінплан Нафтогазу

Фондовий ринок
397
Кабінет міністрів вбачає у фінансовому плані НАК “Нафтогаз України” прихований дефіцит 84,5 млрд грн.
Про це повідомляють Українські Новини з посиланням на результати аналізу запропонованого фінплану НАКом від Міністерства фінансів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості і Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
Всі три міністерства розкритикували запропонований документ і вважають, що він повинен бути допрацьований, стверджує видання.
У пояснювальній записці до фінплану вказується, що зростання фінпоказників Нафтогазу очікується як наслідок включення в розділ “інші операційні доходи” компенсацій збитків від реалізації газу за спецзбов’язаннями. Сума такої компенсації становить 69,2 млрд грн. При цьому держбюджетом на 2019 рік вона не передбачена, зазначають в Мінекономрозвитку.
За інформацією Мінфіну, ця сума входить до прихованого дефіциту Нафтогазу, який загалом становить 84,5 млрд грн.
Критикує Мінфін і видаткову частину проекту фінплану. Так, документ передбачає витрати від участі в капіталі в сумі 19,2 млрд грн, при доході в сумі 9,4 млрд грн. Це, за оцінкою Мінфіну, призводить до зменшення чистого прибутку за відсутності обґрунтування і розрахунків цих втрат.
Також НАК планує збільшити витрати від інвестиційної діяльності в шість разів – з 6 млрд грн в 2018 році до 37,3 млрд грн в 2019-му. Основна сума цих витрат припадає на купівлю активів Укрнафти. Однак у міністерстві стверджують, що Нафтогаз не надав інформацію про доцільність цього придбання.
Понад 3 млрд грн в 2019 році НАК планує витратити на непрофільну діяльність і на заходи, ефективність яких не підтверджена, підкреслює Мінфін. Зокрема, компанія планує вкласти 1,7 млрд грн в статутні фонди дочірніх підприємств, 1,2 млрд грн інвестувати за кордон і 198 млн грн витратити на утримання закордонних представництв.
Також Мінфін виступив проти пропозиції НАКу збільшити витрати на зарплату адміністративно-управлінського персоналу.
Крім того, в міністерстві заявили, що Нафтогаз повинен переглянути виплату не 50%, а 90% прибутку компанії за 2018 рік, як це передбачено в держбюджеті поточного року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас