У IBM розробили ШІ, який визначає хворобу Альцгеймера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У IBM розробили ШІ, який визначає хворобу Альцгеймера

Фондовий ринок
327
Команда вчених IBM Research, використовуючи технології машинного навчання, знайшла спосіб виявити біологічний маркер, пов’язаний з хворобою (бета-амілоїдний пептид) за допомогою звичайного аналізу крові.
Запропоноване ними рішення здатне допомогти помітити ризик розвитку хвороби Альцгеймера у тої чи іншої людини навіть раніше, ніж сканування мозку, або до того, як почнуть проявлятися перші симптоми, повідомляє «ITC.ua».
IBM Research розробили набір алгоритмів з машинним навчанням, який з високою точністю може передбачити розвиток Альцгеймера.
«І хоча наразі не існує лікування, яке могло б повністю вилікувати (не сповільнити) від хвороби Альцгеймера (одне з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань похилого віку), нове досягнення фахівців IBM Research цілком може призвести до суттєвого прориву в напрямку», – йдеться в повідомленні.
Згідно з дослідженням, опублікованим в 2017 році, концентрація бета-амілоїду в спинномозковій рідині людини починає змінюватися задовго (десятки років) до прояву перших ознак захворювання. Люди, які відчувають легкі когнітивні порушення з аномальною концентрацією пептиду в спинномозковій рідині, в 2,5 разу частіше хворіють на це захворювання. Але збирання спинномозкової рідини – процедура досить складна і недешева, тому для ранньої діагностики Альцгеймера такий метод не годиться.
Вчені IBM використовували машинне навчання для визначення білків в крові, які можуть передбачити концентрацію біомаркера в спинномозковій рідині. За словами IBM, раніше ніхто не використовував технологію конкретно для цієї мети. Але цілком ймовірно, що в майбутньому ми ще не раз почуємо про машинне навчання в контексті лікування нейродегенеративних захворювань. У IBM вже заявили про намір і надалі активно працювати в цьому напрямку, щоб допомогти вченим краще зрозуміти, як боротися з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас