Нацбанк прокоментував рівень інфляції у лютому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк прокоментував рівень інфляції у лютому

Казна та Політика
551
У лютому 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8% з 9,2% у січні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.
В НБУ зазначають, що фактичний показник інфляції в лютому практично відповідав траєкторії прогнозу регулятора.
Базова інфляція уповільнилася дещо швидше, ніж очікувалося, завдяки суттєвому зміцненню обмінного курсу гривні. Це компенсувало вищі темпи зростання цін на продукти харчування, спричинені переважно тимчасовими чинниками:
  • Базова інфляція у річному вимірі в лютому сповільнилась до 7,8% з 8,3% у січні.
Передусім сповільнилося зростання цін на непродовольчі товари до 2,8% р/р насамперед завдяки зміцненню обмінного курсу гривні, що позначилося на цінах імпортованих товарів чи товарів зі значною імпортною складовою.
Темпи зростання цін на послуги також дещо знизилися до 14,1% р/р.
Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки знизилися до 9,2% р/р.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування у лютому прискорилося до 4,6% р/р передусім за рахунок цін на тепличні овочі, які зросли через несприятливі погодні умови в Туреччині – основному постачальнику цих овочів узимку. Високі річні темпи зростання цін на ці продукти відображали їх стрімке подорожчання в попередні місяці через слабший врожай окремих овочів як в Україні, так і в Європі. Через значний приріст продукції в птахівництві суттєво знизилися ціни на яйця.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін залишилися незмінними – 18,7% р/р. Прискорення зростання тарифів на опалення та постачання гарячої води, проїзд в залізничному транспорті було компенсоване повільнішим зростанням цін на хліб та тютюнові вироби.
  • Ціни на пальне продовжували знижуватися на 5,9% р/р завдяки падінню світових цін на нафту в попередні місяці та зміцненню курсу гривні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас