Комунальників зобов'язали перерахувати в Києві платіжки за зниженими тарифами - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комунальників зобов'язали перерахувати в Києві платіжки за зниженими тарифами - юрист

Фондовий ринок
935
Комунальні підприємства зобов’язані перераховувати платіжки, якщо їх підвищення було оскаржене в суді і скасовано. Такого висновку дійшла Велика палата Верховного суду, в ході розгляду справи №757/31606/15-ц. Вона стосувалася спору між житлово-будівельним кооперативом «Металіст» з «Київенерго» і «Київводоканалом».
Кооператив наполягав на щомісячному перерахунку всіх платіжок зазначених підприємств в період з 1 грудня 2006 року по 30 червня 2014 року. Оскільки їх підвищення тарифів було оскаржене в суді. Однак комунальники йому відмовили. Більше того – спершу суди також встали на їхій бік. Однак, як уклав згодом ВП-ВС, – помилково. Тому і скасував їхні рішення.
«Суд першої інстанції, з висновками якого погодилися суди апеляційної та касаційної інстанцій, помилково вважав, що оскільки в момент нарахування плати за житлово-комунальні послуги тарифи діяли, незважаючи на те, що в подальшому вони були скасовані, позивач не має права на здійснення перерахунку нарахованих йому платежів», – йдеться в постанові Верховного суду.
ВП-ВС погодився з тим, що платіжки, виставлені за період спору, повинні бути перераховані, оскільки нові тарифи згодом були оскаржені в суді.
«Нарахування за житлово-комунальні послуги по квартирі АДРЕСА_1 в спірний період (з 1 грудня 2006 року по 30 червня 2014 року) здійснювалися відповідно до тарифів на житлово-комунальні послуги, прийнятих розпорядженнями КМДА, які в подальшому були скасовані постановами Шевченківського районного суду м Києва від 21 березня і 30 вересня 2014», – йдеться в рішенні.
Відмова комунальників перераховувати виставлені рахунки – поширене явище. Навіть в разі зниження тарифів. Однак юристи настійно рекомендують людям не опускати руки.
«Потрібно в письмовому вигляді вимагати від комунальних підприємств перерахунку, наголошуючи на скасуванні підвищення тарифів. Наполягати на своєму. Якщо вони видають письмову відмову, потрібно відразу йти з нею в Нацполіцію, і вже там писати заяви на притягнення до відповідальності керівників комунальних підприємств за зловживання службовим становищем. За цією статтею передбачена відповідальність у вигляді тюремного ув’язнення до 3 років. Після відкриття кримінальних проваджень, комунальники двічі подумають, як їм реагувати на вимоги щодо порушення постанов суду», – прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас