Кияни розчарувалися в новобудовах і скуповують старе житло (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кияни розчарувалися в новобудовах і скуповують старе житло (інфографіка)

Нерухомість
12845
Після спокійного і навіть млявого січня-2019 на ринку вторинного житла прийшов дуже активний лютий. Кількість укладених угод з купівлі-продажу квартир у Києві зросла відразу на 35-40%, а число попередніх договорів – на 20%. За даними аналітичного центру DOM.RIA, минулого місяця в українській столиці виставили на продаж на 13% більше житла, ніж у січні.
Ціни плавно рухаються вгору – це видно в інфографіці. І ніщо не віщує зниження: на початок березня 2019 року, середня вартість квадратного метра на вторинному ринку Києва становить $1167.
Люди бояться вкладатися в новобудови, тому купують в Києві вторинне житло – фото 2
Що відбувається
Активізацію на ринку вторинної нерухомості пов’язують, перш за все, зі скандалами з новобудовами. Довіру покупців було підірвано через сплеск незаконних будівництв у столиці. Люди просто бояться зв’язуватися з новими будинками, адже зараз практично ніхто не може дати гарантій, що будинок в підсумку буде введений в експлуатацію.
«Довіру до новобудов дуже сильно підірвано, навіть до найнадійніших забудовників. Працюють активісти на багатьох будівництвах, домагалися скасування виданих дозволів, хоча документи на початок будівельних робіт вже були до цього отримані, були судові рішення. Дуже багато дій було проти забудовників, хоч вони і часто не серйозні, але уми звичайних людей розбурхували. Також, багато новобудов затримали здачу в експлуатацію, навіть перевірені», – розповіла UBR.ua київський ріелтор, член Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Інна Шкулепова.
Другий фактор – скорочення кількості нових квартир, що виставляються на продаж. У 2018 році в Києві здали в експлуатацію на 25% менше житла (1255,9 тис. кв.м.), ніж роком раніше.
Третій момент – це поступова активізація іпотечного кредитування в Україні. Завдяки відновленню банківських програм зі збільшенням попиту з боку населення. Попит пояснюють стабілізацією курсу гривні.
Відкладають купівлю квартир зараз в основному ті, у кого житло є. Багато хто чекає, що буде після виборів. Інша категорія людей – кому житло необхідне. Вони все одно куплять, незважаючи на розпал політичного сезону.
«Весна – хороший час для продажу. Попит же завжди піднімає ціни. Люди зрозуміли, що ціни більше не падають», – зауважила Інна Шкулепова.
Дешевого не залишилося
За словами ріелторів, дешевих квартир у Києві практично не залишилося. Відчувається дефіцит пропозиції.
«У січні спостерігався практично нульовий попит. А в лютому він зріс настільки, що перевищив осінні показники. При цьому після Нового року люди стали виставляти на продаж дуже мало квартир в низькому бюджетному сегменті. Тому складно задовольнити запити покупців, які ще восени бачили квартири до $30 тиc. Зараз в цьому бюджеті нічого не можуть знайти», – розповіла директор агентства нерухомості «Лівий берег» Оксана Суслова.
Торгуються неохоче
Власники квартир бачать подорожчання квартир, і торгуються неохоче. Найбільш цікаві варіанти дуже швидко продаються.
«Думаю, протягом року ця ситуація відрегулюється, і середній торг, як і завжди, буде в районі 10-15% по об’єктах, які вийшли на ринок з неправильною стартовою ціною (чим дуже часто страждають власники). Якщо ж об’єкт виведений на ринок грамотним фахівцем з правильною стартовою ціною, то в таких ситуаціях часто спостерігається торг на підвищення у зв’язку з підвищенням попиту і зменшенням асортименту пропозицій», – каже Суслова.
Де купують
Найчастіше покупці дивляться оголошення в таких районах:
Голосіївському – 11,82% запитів,
Шевченківському – 11,06%,
Солом’янському – 10,72%,
Оболонському – 10,67%,
Дарницькому – 10,57%.
За кількістю пропозицій лідирують три райони:
Дарницький – 30,44%,
Шевченківський – 10,76%,
Голосіївський – 10,0%.
За даними DOM.RIA, на поточний момент в столиці 8250 активних оголошень про продаж квартир. За ними вирахувані такі середні розцінки.
«Лідерами у продажу на початку року стали 2-кімнатні квартири. Найчастіше ці покупки здійснювалися з інвестиційною метою під орендний бізнес. Відповідно по локації це були масиви вздовж гілок метро досить свіжої забудови. У лютому було зовсім небагато покупців, які купують житло для себе, і в основному це були купівлі після продажу свого попереднього житла, а не за рахунок накопичень. В основному люди йшли на розширення – купували житло просторіше від попереднього», – зазначила Суслова.
Що далі
Як розповів експерт DOM.RIA Анатолий Топал, є всі шанси, що вже в другій половині березня ринок завмре напередодні виборів і до середини квітня активність не відновиться.

Проте, ріелтори впевнені, що зараз дуже вдалий час купувати нерухомість. Дешевшати вона, швидше за все, вже не буде, а ось рости в ціні – цілком ймовірно.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас