Штрафи за порушення касової дисципліни хочуть переписати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи за порушення касової дисципліни хочуть переписати

Казна та Політика
1238
Голова фінансового комітету Верховної Ради Михайло Довбенко вніс до парламенту проект постанови, яким рекомендує нардепів проголосувати за зміну порядку та розмірів штрафних санкцій за порушення підприємцями касової дисципліни.
Документ, поданий ще в грудні минулого року, пропонує суттєво скоротити розмір штрафів за перевищення ліміту готівки в касі, а також за неоприбутковану чи оприбутковану не вчасно готівку.
Для цього, впевнені автори проекту № 9451, насамперед слід скасувати старий президентський указ, який ще в червні 1995 року встановив санкції за такі правопорушення:
  • 200% від понадлімітної суми за перевищення встановленого ліміту каси.
  • п’ятикратний штраф за неоприбуткову готівку.
Депутати впевнені, що в нинішніх реаліях таке суворе покарання абсолютно недоречне, оскільки частка готівкових операцій постійно скорочується і вже впала до 9,8% від ВВП. До того ж, ще в червні 1996 року було анульовано право президента видавати укази, що регулюють економічну діяльність. А в 2011 році в Податковому кодексі з’явився рядок, який віддав право встановлювати штрафні санкції виключно нормами самого кодексу і законами. В результаті це призвело до виникнення правової колізії.
Автори документа переконані, що санкції за такого роду правопорушення слід прописати в окремому законі. Причому, переписуючи президентський указ, їх слід істотно зменшити:
  • 100% від понадлімітної суми за перевищення встановленого ліміту каси.
  • Дворазовий штраф за неоприбутковану готівку.
  • 25% за порушення термінів використання виданої під звіт готівки.
100% за видачу готівки без касового ордера (за винятком операцій, що проводяться із застосуванням РРО).
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас