Не більше ніж 15 тис. грн: експерт розповів, хто постраждає від готівкових обмежень НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не більше ніж 15 тис. грн: експерт розповів, хто постраждає від готівкових обмежень НБУ

Казна та Політика
25107
Нацбанк планує зменшити максимальну суму розрахунків готівкою між компанією та фізичною особою втричі – з 50 до 15 тис. грн. Регулятор розробив відповідну постанову. Її обговорюватимуть до 27 березня.
Нововведення сприятиме звуження сфери використання готівки, зменшенню тіньової економіки, розвитку безготівкового сегменту та стабільності надходження готівки до банківської системи, повідомили в НБУ.
“У Європі постійно зменшують рівень готівкових розрахунків. Проблема в тому, що Україна не Швейцарія. У нас повністю порушена послідовність дій. По-перше, треба знайти рівноважну точку фіскального навантаження на бізнес і державу. Далі розписати види податків для бізнесу. Провести необхідну детінізацію економіки і податкову амністію. Тобто дати можливість легалізувати власні капітали, сплативши якісь податки. Після цього потрібен перехідний період, щоб тіньовий бізнес адаптувався до легальної роботи. Тоді можна встановлювати ліміти на розрахунок готівкою. Інакше це шлях до подальшої тінізації бізнесу”, – розповів фінансовий експерт Олексій Кущ.
За його словами, обмеження готівкових розрахунків вдарить по найменш захищених категоріях населення.
“Наприклад, якась фірма закуповує по селах картоплю, м’ясо, зерно. Щоб продати продукцію на суму понад 15 тисяч гривень, сімейне господарство має відкрити рахунок, отримати ці гроші на нього, заплатити всі податки. Тільки тоді зможе продати свій товар”, – пояснює експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас