Дарина Ляшенко: чому працювати з PayPal краще через Грузію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дарина Ляшенко: чому працювати з PayPal краще через Грузію

Фінтех і Картки
2275
Навіщо вам PayPal?
Глобальність. Популярність системи, насамперед, пояснюється її глобальністю. Робота з великими торговельними майданчиками (наприклад, ebay, etsy, ecrater) неможлива без акаунта на Paypal. Аналогічні системи, наприклад, Яндекс гроші, Google Wallet, характеризуються обмеженою територіальністю, тобто широко використовуються для розрахунків у межах конкретного регіону (CНГ, США). Інші системи, такі як, Skrill і 2Checkout, не настільки популярні в глобальному використанні.
PayPal же діє і понад 200 країнах світу, серед яких країни Африки, Америки, Європи та Азії. Єдиною відмінністю роботи системи в кожній країні є варіативність сервісів і можливості виведення грошей з системи.
Зручність. Основною проблемою при здійсненні платежів сьогодні є банківський compliance і система контролю грошових переказів. Багато банків, в тому числі банки-кореспонденти відмовляються виконувати платіжні доручення через погану репутацію банку-відправника, неблагонадійність юрисдикції банку, компанії, що здійснює переказ або просто відсутність спільного кореспондентського рахунку в конкретній валюті.
Перекази в PayPal здійснюються всередині системи між її зареєстрованими користувачами, тому складнощів подібного роду не виникає.
Безпека. При здійсненні платежів система PayPal не розкриває персональні дані про картку, банківський рахунок і сам банк третім особам. Перекази здійснюються між користувачами системи, які ідентифіковані по email.
Особливості реєстрації. Одним з етапів ідентифікації юридичної особи в якості користувача PayPal є процедура підтвердження адреси, як факт того, що компанія справді існує.
В рамках ідентифікації запитується документ, що підтверджує фізичну адресу користувача – юридичної особи, місцевий телефон для зв’язку. На сьогодні це є обов’язковими атрибутами компаній з оншорним статусом.
Чим може допомогти Грузія?
Перш за все, це зручна система оподаткування. Грузія з 2017 року впровадила зміни до податкового законодавства за аналогією з європейською Естонією: при реінвестуванні отриманого прибутку бізнес не платить податки. Для більшості представників середнього бізнесу подібного роду умови задовольняють основні запити у використанні компаній-нерезидентів.
По-друге, в Грузії відсутній валютний контроль, а грузинські компанії вільно отримують, зберігають і розраховуються з партнерами, використовуючи міжнародні валюти (USD, EUR).
По-третє, Грузія не входить до «чорних списків» офшорних зон або списків країн, які підпадають під правила ТЦУ.
Нарешті, незаперечною перевагою для реєстрації бізнесу в Грузії є банківська система країни. Банки кореспонденти мають позитивну практику роботи з грузинськими колегами, які, як правило, клієнтоорієнтовані не гірше від європейських колег.
Використання інкасо, акредитивів, систем подвійного захисту при платежах, зручний інтернет банкінг, спеціальні преміум умови для великих приватних і бізнес клієнтів – звичайні інструменти для грузинських фінустанов.
Крім перелічених переваг грузинські компанії мають головний «козир у рукаві» – можливість роботи c системою PayPal.
Всі переваги PayPal, як і раніше, недоступні українському бізнесу. Можливо лише відкриття персонального акаунта для особистого користування. Опція відкриття рахунку для українських юридичних осіб відсутня, як і можливість виведення коштів із системи на рахунки українських банків.
Тому, якщо український бізнес планує працювати через PayPal, то доводиться або звертатися до посередників, що не завжди вигідно і зручно, або передислокуватися в інші юрисдикції, де PayPal працює в повному обсязі.
При цьому можливість роботи з PayPal створює додаткову перевагу для Грузії, як зручної юрисдикції для ведення міжнародного бізнесу.
Незалежно від напрямку діяльності, наявність компанії і рахунку в Грузії дозволить оптимізувати і спростити роботу, а використання PayPal дозволить розширити і масштабувати бізнес.
Дарина Ляшенко, провідний юрист, Міжнародна юридична служба Interlegal
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас