На український ринок заходять акції Apple - НДУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На український ринок заходять акції Apple - НДУ

Фондовий ринок
1538
НДУ продовжує працювати над впровадженням спрощеного допуску іноземних цінних паперів на український фондовий ринок. 25 лютого 2019 року набули чинності зміни правил центрального депозитарію, узгоджені з НКЦПФР, завдяки яким на ринок цінних паперів України вперше вводяться акції Apple.
Як розповіла порталу Finance.ua прес-служба НДУ, в лютому 2018 року за ініціативою Національного депозитарію України було прийнято рішення N871 «Про внесення змін до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України». Цей документ істотно спростив залучення на український фондовий ринок якісних інструментів зарубіжних емітентів. Першим успішним кейсом стали єврооблігації Укрексімбанку, випущені для обігу за кордоном. Вони були заведені в Україну в листопаді 2018 року.
У січні 2019 року, реагуючи на запити фондового ринку, НДУ вніс зміни до «Правил центрального депозитарію цінних паперів», необхідні для обігу в Україні цінних паперів, випущених в США. Зміни були узгоджені з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. 25 лютого вони набули чинності. Першими за новою процедурою в Україні будуть заведені акції Apple.
«Ми створюємо інфраструктуру фондового ринку максимально комфортну й ефективну для гравців, які будуть самі вирішувати, які інструменти заводити в Україну, – каже Міндаугас Бакас, Голова правління НДУ. – Абсолютно неправильно стверджувати, що фондового ринку сьогодні немає. В Україні є попит на нові інструменти. А якщо є попит, значить є і ринок. І якщо з різних причин не з’являються українські активи для торгівлі, то акції Apple – відмінний приклад, коли заводиться зарубіжний інструмент, який знайомий і цікавий багатьом, і українські інвестори зможуть звертатися з ним зручно, швидко і в гривні. На це працює і нове програмне забезпечення депозитарної системи, яке впроваджує сьогодні НДУ. Воно повністю відповідає міжнародним стандартам, а функціонал готовий до роботи з будь-якими видами фінансових інструментів без затримок на технічне доопрацювання».
Наразі акції Apple перебувають в Україні на рахунку у професійного учасника. Розпочато процедуру отримання дозволу від НКЦПФР на допуск до обігу на українському фондовому ринку.
В НДУ зазначили, що в цілому на сьогодні регулятивні норми, що забезпечують вільний обіг іноземних цінних паперів на фондовому ринку України, сформовані достатньою мірою. На даний момент разом з гравцями необхідно відпрацьовувати процеси на практиці.
Найближчим часом брокери почнуть заводити в Україну акції й інших всесвітньо відомих компаній

Довідка Finance.ua:

  • Структура власності ПАТ «НДУ» (станом на II квартал 2017 року): 25% акцій належить державі (управління здійснює НКЦПФР), 25% – належать НБУ, 24,99% – Ощадбанку, майже 11% – КНПФ НБУ, 9, 99% – Укрексімбанку, менше 5% акцій – іншим власникам.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас