Джамел Агауа: 10 простих правил, про які всі забувають. Як захистити свої особисті дані в інтернеті в 2019 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джамел Агауа: 10 простих правил, про які всі забувають. Як захистити свої особисті дані в інтернеті в 2019 році

Фінтех і Картки
2062
Сучасна людина проводить більшу частину життя онлайн. Відправляє десятки повідомлень друзям і колегам, викладає фотографії в соцмережі, ділиться геолокацією на особистих сторінках, замовляє квитки на концерт в онлайн-магазині і викликає таксі через додаток в смартфоні. І все це тільки протягом одного дня (а може навіть і години).
Чи замислюється ця людина про те, яка особиста інформація потрапляє в мережу, наскільки надійно вона захищена і чи захищена взагалі?
В кінці 2018 року Viber провів опитування користувачів і з’ясував, що 70% українців не обізнані про безпеку використовуваних ними месенджерів. Тільки близько 30% відсотків українців завжди перевіряють налаштування конфіденційності при виборі дотатку для спілкування в мережі. І лише 21% українських користувачів знає хоч щось про технологію наскрізного шифрування, яка є стандартом в галузі месенджерів.
Погодьтеся, ваш ноутбук і смартфон зберігає неймовірну кількість особистих даних. Якщо не подбати про їх захист, інформація може опинитися у відкритому доступі або потрапити в руки зловмисників. Світ знає багато історій, коли після злому особистих сторінок в соцмережах або хмарного сховища страждала не тільки репутація відомих музикантів, акторів і політиків, але і звичайні користувачі позбавлялися заощаджень на банківських рахунках або ставали жертвами шантажу.
Ось 10 простих порад, які допоможуть захистити ваші особисті дані в мережі в 2019 році.
1. Must have – наскрізне шифрування. Месенджер повинен захищати вашу переписку за технологією наскрізного шифрування. Якщо коротко, то наскрізне шифрування працює таким чином, що всі повідомлення кодуються, а ключі дешифрування повідомлень знаходяться тільки у відправника і одержувача, і ніхто з третіх осіб не може отримати доступ до вашої комунікації. Від потрапляння в чужі руки захищені всі фотографії, відео, документи, конфіденційна інформація, яка зберігається у вашому месенджері.
2. Поцікавтеся політикою розробника. Особливо якщо ви плануєте використовувати додаток не просто для дружніх листувань, а для роботи і бізнесу. Вам варто знати, чи зберігає розробник додатка дані про користувачів на серверах або в хмарі, які технології із захисту даних використовує, чи була компанія залучена в скандали з витоком інформації. Поцікавтеся позицією і репутацією компанії на ринку, політикою конфіденційності компанії, почитайте правила для користувачів. Це все можна знайти у відкритому доступі в інтернеті або в налаштуваннях самого додатка.
3. Не викладайте занадто багато інформації про себе в соцмережах. Чому це небезпечно? Багато хакерів успішно вгадують паролі від сторінок методом проб і помилок, використовуючи комбінації на базі вашої загальної інформації (наприклад, номер телефону, імена дітей, батьків, домашня адреса, дати народження, весілля та інші дані). Адже ви самі повідомляєте це в профілі. Відкривши доступ до сторінки, шахраї отримують “всі карти в руки” – особисті фотографії з листувань, телефонну книгу, паролі і багато іншого. Задумайтеся вже зараз, яка інформація доступна на ваших сторінках і чим загрожує, якщо вона потрапить в ліві руки.
4. Перевірте налаштування конфіденційності. Це стосується як додатків на ваших смартфонах, так і сторінок в соцмережах.
Перше. Заходимо в налаштування програми і знаходимо пункт “конфіденційність”. Тут можна дізнатися, доступ до яких даних на вашому телефоні отримує додаток – фотографії, відео, телефонна книга, геолокація та інше. Чим до меншої кількості даних має доступ додаток, тим безпечніше. Особливо це стосується різних сумнівних додатків. Тому якщо додаток доставки їжі починає запитувати доступ до ваших фото, а ви розумієте, що для роботи йому це не потрібно, впевнено натискайте “заборонити”.
Уважно ставтеся до того, які додатки ви завантажуєте. Тільки за останній рік було багато гучних викриттів додатків, які записували все, що відбувалося на екрані смартфона. При цьому власник навіть не підозрював про таємне стеження, бо його дозволу на збирання інформації додаток не запитував.
Друге. У налаштуваннях конфіденційності сторінок в соцмережах можна вибрати, хто буде бачити інформацію про ваш профіль і контент, який Ви публікуєте. Очевидно, що краще максимально убезпечити себе і зробити так, щоб вся важлива інформація відображалася тільки для друзів. Тут варто відзначити ще один момент – не додавайте в друзі і не підписуйтесь на людей, сторінки яких виглядають підозріло. Швидше за все, профіль з однією картинкою і парочкою записів – це бот або фейк, створений з корисливою метою.
5. Поставте надійний пароль. 123456, masha1991, password1, qwerty – це погані паролі. Зламати такий – справа 10 хвилин навіть для звичайного користувача. Надійний пароль повинен складатися з комбінації букв великого і маленького регістра, цифр і символів. І не містити в собі особисту інформацію – ім’я мами, номер телефону бабусі, ваш рік народження, нікнейм в інтернеті або кличку в школі. Найнадійніше – придумати рандомну комбінацію, яку складно буде обчислити шляхом асоціацій. І, будь ласка, ніколи не використовуйте один пароль на всі випадки життя.
6. Налаштуйте двофакторну ідентифікацію. Двофакторна аутентифікація – це додатковий рівень безпеки, який забезпечить захист облікового запису в разі, якщо шахраям вдасться зламати ваш пароль. Тому на всіх сайтах і в додатках, де надається можливість підключити двофакторну аутентифікацію, краще це зробити.
7. Не відкривайте підозрілі файли. Навіть якщо ви їх отримали від друзів. А особливо, якщо від незнайомих номерів і адрес. Це стосується повідомлень на пошті, в соцмережах і месенджерах. Ви можете таким чином завантажити архів з вірусом, який зламає вашу систему і отримає доступ до особистих даних. Не так давно хвиля зломів прокотилася в Facebook, коли в месенджері людям приходили від друзів повідомлення з вкладеним файлом на кшталт video_8765.zip. Це був вірус, розрахований на те, що люди довіряють повідомленнями від своїх контактів і з необережності можуть клікнути на вкладення. Таким чином вірус відправляв персональні дані вашої сторінки шахраям.
8. Не підключайтеся до публічних Wi-Fi-мереж. Відкриті Wi-Fi-мережі – це щастя для хакерів. Адже через відкриту мережу Wi-Fi можна легко проникнути до всіх підключених пристроїв. Краще користуватися мобільним інтернетом, але якщо вже сталося так, що ви підключилися до Wi-Fi в кафе, салоні або торговому центрі, не заходьте в онлайн-банк або інші важливі сервіси.
9. Встановіть паролі на телефоні, ноуті й інших девайсах. Ніхто не застрахований від крадіжки мобільного телефону. У метро, кафе, інших публічних місцях є ризик постраждати від дій шахраїв. І найчастіше в таких ситуаціях не так страшно втратити сам девайс, як надати всю інформацію, яка зберігається на ньому, в руки чужих людей.
Краще підстрахуватися заздалегідь і встановити паролі входу для смартфона, планшета, ноутбука і навіть для домашнього ПК. Не виключено, що досвідчені шахраї можуть зламати такий пароль, але у всякому разі пароль надасть вам час, щоб встигнути вийти з усіх акаунтів, змінити паролі в соцмережах і заблокувати банківські карти.
10. Не забудьте “Вийти”. Бувають такі випадки, коли нам терміново потрібно зайти в інтернет, а поруч немає вашого ноутбука або смартфона. Тому якщо скористалися комп’ютером в інтернет-кафе, бібліотеці або навіть позичили ноутбук у друзів чи колег, не забудьте натиснути “Вийти” з усіх акаунтів, куди ви заходили. А краще в таких ситуаціях ще й очистити історію браузера.
Джамел Агауа, Генеральний директор Viber
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас