Експерти: порятунок банківської системи за рахунок бюджету - дороге задоволення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: порятунок банківської системи за рахунок бюджету - дороге задоволення

Кредит&Депозит
976
Центр економічної стратегії (ЦЕС) рекомендує Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) підвищити суму виплат по вкладах населення до 500 тисяч гривень з поточних 200 тисяч гривень і встановити поріг гарантування відсотків на рівні половини облікової ставки НБУ.
Такі рекомендації запропонували аналітики-автори дослідження “Як реформувати систему гарантування вкладів?”, повідомляє прес-служба ЦЕС.
На їхню думку, суму компенсації вкладникам збанкрутілих банків потрібно індексувати на інфляцію, щоб система і надалі запобігала “набігам на банки”. Встановлення порога на забезпечення відсотків при цьому необхідне для подолання морального ризику – коли вкладники не враховують якість банку і женуться за високою ставкою.
“Щоразу під час криз рятувати банківську систему за рахунок бюджету – дуже дороге задоволення. Потрібно мати ефективні запобіжники для криз. Це може бути серед іншого підвищення суми виплат до рівня, який відповідає сьогоднішнім реаліям, і реальне посилення відповідальності вкладників за свій вибір – щоб не виникало знову “депозитних пилососів”, – заявила заступник директора ЦЕС Марія Репко.
Вона також нагадала, що на рекапіталізацію банків Україна витратила 5% ВВП в кризу 2008-2009 років (майже $15 млрд за 2008-2009 рр.) і 14% ВВП в кризу 2014-2015 років (понад $60 млрд за 2014-2017 рр.).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас