Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні

Фінтех і Картки
1772
Про те, як трансформується fintech-індустрія і на яких гравців ринку потрібно звернути увагу.
Згідно зі звітом CB Insights, в 2018 році на міжнародному ринку з’явилося 16 нових fintech-єдинорогів. На початку 2019 до них додалося ще два – N26 і Confluent. Таким чином, зараз у світі 39 fintech-єдинорогів, які отримали фінансування від венчурних фондів. Загальна вартість компаній – понад $147 млрд.
За минулий рік знизилася кількість угод на ранніх стадіях, але обсяги фінансування, за даними того ж звіту, зросли. Інвестори готові вкладатися в продукти, які вже показали свою спроможність на ринку.
Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні
На ринки за межами країн-лідерів галузі – США, Великобританії та Китаю – припадає вже 39% платежів. При цьому США залишається найбільшим ринком – в 2018 році fintech-проекти отримали 659 інвестицій на суму $1,89 млрд.
Регіон, що зростає найактивніше – Південно-Східна Азія. Темпи зростання – до 143% в річному вираженні. Місцеві стартапи отримують фінансування від зарубіжних інвесторів. Активну експансію ринку проводить Art Financial, дочірня компанія Alibaba Group, вступаючи в партнерство з локальними компаніями.
Так було на fintech-ринку в 2018 році. А чого чекати в 2019-му? Розглянемо найперспективніші напрямки.
Конкуренція з традиційними банками
Fintech-стартапи конкурують із традиційною банківською системою, засновуючи власні банки, і подають заявки на отримання ліцензій на банківську діяльність.
Фінансові регулятори в усьому світі знижують вимоги, щоб fintech-компанії могли швидше вийти на ринок.
Наприклад, управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії видає пілотні обмежені ліцензії – зокрема, ліцензію на роботу з електронними грошима. Це дозволило британському «єдинорогу» Revolut запустити грошові перекази в партнерстві з ліцензованим банком, що скоротило для компанії час виходу на ринок. У 2018 році Revolut отримав ліцензію в Британії і планує використовувати таку ж стратегію для розвитку в інших країнах.
Німецька компанія Solaris Bank надає проектам, що бажають залучити грошові депозити, послугу Banking-as-a-Service. Це можливість створити квазібанк на основі інфраструктури проекту.
Розвиток Open Banking
Деякі банки надають відкриті API-інтерфейси, що забезпечують безпечну передачу особистих даних. На основі цих інтерфейсів сторонні розробники можуть створювати додатки. Користувачами цих додатків можуть стати як самі банки, так і кінцеві споживачі фінансових послуг. Наприклад, індійський Unified Payment Interface (UPI) дозволяє управляти рахунками в банках-партнерах через один мобільний додаток.
У 2016 році у Великобританії прийняли директиву, яка зобов’язала 9 провідних банків розвивати Open Banking. Ініціатива стартувала в 2017 році, а в 2018 році з’явилися перші рішення. У найближчі роки вони поширяться і на інші країни.
Інший важливий документ, який вплинув на галузь, – друга директива про надання платіжних послуг (PSD2), прийнята Євросоюзом. Вона стала чинною в січні 2018 го, і ще два роки відводиться на впровадження нових правил на національному рівні. Документ регламентує відносини між учасниками ринку, відкриває нові можливості для fintech-компаній і робить всю систему більш прозорою.
Україна, як асоційований член ЄС, теж має намір привести своє економічне законодавство у відповідність з європейськими вимогами. Зокрема, такі плани прописані в Стратегії НБУ на 2019 рік. Правда, головний стратег Нацбанку Михайло Видякін в одному з інтерв’ю зазначав, що імплементація PSD2 – питання кількох років.
Fintech і нерухомість
Fintech-стартапи змінюють звичний ландшафт ринку нерухомості й іпотечного кредитування, діджиталізуючи всі процеси.
Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні
Так, наприклад, американська компанія Better Mortgage надає іпотеку онлайн. Клієнт завантажує документи на сайт, і компанія розглядає кандидатуру, перевіряючи кредитний рейтинг і заявлений дохід протягом декількох хвилин. У січні 2019 проект залучив $70 млн в серії C. За твердженням творців проекту, його мета – спростити і зробити прозорим процес отримання іпотеки. Сервіс надає послуги з рефінансування та іпотечного кредитування.
Проект Fundrise, навпаки, – краудфандингова платформа, яка дозволяє інвестувати невеликі суми (від $500) в міську нерухомість на приватному ринку і отримувати дохід від вкладень. Передбачається, що інвесторами можуть бути люди, яких зацікавить придбання цього житла в подальшому.
Розвиток impact fintech
Соціальна відповідальність і турбота про навколишнє середовище – загальносвітові тренди, які стосуються всіх сфер. Impact-інвестування та концепція ESG (екологія, соціальна відповідальність, управління) все частіше згадуються в західних медіа.
Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні
За даними Morgan Stanley, мілленіали будуть удвічі більше схильні робити екологічно відповідальні інвестиції, ніж середньостатистичний інвестор. Fintech-проекти в цій сфері націлені саме на мілленіалів. Наприклад, діджитал-банк Newday виробляє картки для клієнтів не з пластику, а з його екологічного замінника. Банк направляє кошти клієнтів на соціальні ініціативи, а також надає можливість в них інвестувати – покращувати екологічну ситуацію, боротися за гендерну рівність або піклуватися про тварин.
Компанія OpenInvest також розвиває етичне інвестування, пропонуючи людям і фондам фінансувати соціальні проекти.
Управління особистими фінансами
Як повідомляє статистика Федерального резервного банку Нью-Йорка, в США заборгованість домогосподарств зросла і перевищила показники в $13 трлн.
Сергій Кравець: майбутнє fintech. Компанії, які змінюють світ грошей вже сьогодні
Люди прагнуть зменшити заборгованість і звертаються до сервісів-помічників. Ті пропонують peer-to-peer кредитування (LendingClub) або персоналізовані процентні ставки для кредитів (SoFi).
Fintech зараз – один з найперспективніших напрямків для інвестування. У портфелі GR Capital вже є fintech-компанії, але ми і далі готові розглядати проекти в цій індустрії. Думаємо, що в нинішньому році на українському ринку з’являться цікаві продукти, що підтримують загальносвітові тренди.
Сергій Кравець, старший фахівець венчурного фонду GR Capital
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас