Дарина Єресько: офшорний рай на БВО. Який шлях українських компаній до комплаєнсу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дарина Єресько: офшорний рай на БВО. Який шлях українських компаній до комплаєнсу?

Фондовий ринок
1235
На початку року поширювалася інформація про те, що Британські Віргінські Острови (БВО) більше не є офшорною податковою гаванню.
У грудні 2018 року було прийнято закон Economic substance (Companies and Limited Partnerships) Act, який зобов’язує всі існуючі компанії привести у відповідність з новими вимогами протягом наступних шести місяців. Надалі, невідповідні компанії чекають штрафи від 5 до 50 тис. доларів (а в деяких випадках до 400 тис.) і видалення з Реєстру.
Чи насправді настав кінець офшорному раю на БВО?
  • Почнемо з визначення. Economic substance в дослівному перекладі – економічна сутність, це підтвердження того, що компанія веде реальну економічно обґрунтовану діяльність. Новий закон зобов’язує всі резидентні БВО компанії і партнерства, відповідати умовам «економічної сутності» (економічної присутності), а саме: місце управління і контролю компанією має знаходитися на БВО.
Виконання цієї вимоги досягається шляхом призначення директора, членів Ради директорів, уповноважених керівників з числа резидентів БВО.
  • У компанії має бути адекватна кількість кваліфікованих співробітників для заявленого виду діяльності, які фізично присутні на БВО. Такі співробітники можуть бути в штаті або з ними укладені довгострокові договори. Закон не передбачає критерію «адекватності», тому імовірно кількість буде розраховуватися в залежності від оборотів компанії.
  • Компанія повинна мати витрати, що відповідають її діяльності.
  • У компанії повинен бути фактичний офіс, а не тільки «адреса прописки».
  • У разі, якщо діяльність компанії пов’язана з інтелектуальною власністю і вимагає наявності спеціального обладнання, таке обладнання повинно знаходитися на території БВО.
  • Діяльність компанії має приносити прибуток.
Компанії повинні щорічно надавати реєстраційному агенту інформацію про виконання вимог законодавства. Під вимоги про наявність «economic substance» потрапляють компанії і партнерства, якщо їх вид діяльності входить до зазначеного в Законі переліку:
Побіжно глянувши на нові законодавчі вимоги, дійсно здається, що епоха офшорів доживає свої останні дні. Якби не один нюанс: вимоги Закону стосуються резидентних компаній – тобто тих, які є податковими резидентами БВО. Якщо ж компанія не є податковим резидентом БВО, то вважається нерезидентною (non-resident BVI company) і стосовно її діяльності вимоги Закону діють інакше.
Non-resident компанія визначається як компанія, яка є податковим резидентом за межами БВО, за винятком країн, що входять до EU списку non-cooperative jurisdictions (American Samoa, Guam, Namibia, Samoa, Trinidad and Tobago, US Virgin Islands).
Фактично, керівництво (або бенефіціари) компанії повинні надати реєстраційному агенту підтверджуючі документи про те, податкової резидентності якої країни є компанія.
Передбачається, що отримана інформація буде інтегрована в існуючий реєстр бенефіціарних власників на БВО (BOSS), і в подальшому надаватися в рамках Угод про обмін податковою інформацією (TIEA), яких у БВО на сьогодні вже 28 як в країну бенефіціара, так і в країну заявленої податкової резидентності компанії.
З точки зору юриспруденції новий Закон не зробив кардинального перевороту в законодавстві БВО, а всього лише позначив більш чіткі межі застосування офшорних норм.
Під тиском ОЕСР БВО відмовилися від розмежування на офшорні і локальні компанії ще в 2005 році, з прийняттям закону BVI Business Companies Act, 2004. І нова зміна – логічне продовження впливу ОЕСР – посилення контролю за сплатою податків за місцем їх походження.
Безсумнівно, ці зміни позначаться на бізнес-процесах, в яких задіяні БВО-компанії – хтось вирішить відкрити офіс і найняти працівників на далеких островах, хтось перенесе «адресу прописки» компанії в уже схвалену ОЕСР юрисдикцію і виграє ще пару-трійку років, а хтось прийме рішення закрити свої офшорні «гаманці» і заплатити податки у себе в країні.
Так чи інакше, нинішній рік продовжує бути роком комплаєнсу – роком відповідності нормам Цивільного та Господарського кодексів.
Дарина Єресько, юрист Практики міжнародного бізнес-адміністрування ЮК Juscutum
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас