Вчені розібралися з призначенням гормону кохання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розібралися з призначенням гормону кохання

Технології&Авто
2103
Окситоцин стали називати «гормоном кохання» або «гормоном щастя» відтоді, як з’ясували, що він посилює соціальну прихильність, відкриваючи «емоційні канали» у спілкуванні з близькими людьми. Спочатку вважалося, що він потрібен тільки для пологів – окситоцин діє на мускулатуру матки. Але потім виявилося, що він відіграє велику роль у соціальних відносинах, і не тільки у відносинах між матір’ю і дитиною – під дією окситоцину нам хочеться спілкуватися не тільки зі своїми дітьми, але також і з коханими, і з друзями.
Дослідники з Університету Осло проаналізували в різних областях людського мозку активність генів, які тією чи іншою мірою мають відношення до окситоцину. Сам окситоцин синтезують нейрони гіпоталамуса, але звідти він може відправлятися в різні нейронні ланцюги – будучи нейромедіатором, він допомагає нейронам передавати один одному сигнали. У клітин, які використовують окситоцин як нейромедіатор, повинні бути відповідні рецептори і повинні працювати гени, які кодують ці рецептори.
Автори роботи шукали, де працюють гени окситоцинових рецепторів, і як їх неполадки можуть бути пов’язані з тими чи іншими особливостями психіки. У статті в Nature Communications говориться, що окситоцин потрібен різним зонам мозку, аж до нюхових центрів, і не всі ці зони мають пряме відношення до позитивних емоцій і соціальності. Зокрема, багато окситоцинових рецепторів виявилося в ділянках мозку, пов’язаних з навчанням, з відчуттям задоволення від нагороди, з почуттям страху, навіть з нюхом і смаком. Очевидно, окситоцин відіграє значну роль у регуляції апетиту та обміну речовин.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас